Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
De ce tipuri de personalitate ai nevoie în echipa ta?
Povestea de succes a recrutării astronauților la NASA
Procesul de selecţie a unui astronaut nu este o sarcină uşoară. Persoanele care selectează astronauţii îi aleg pe cei mai buni dintre cei mai buni. Mai mulţi factori, precum cooperarea, precizia şi meticulozitatea sunt luaţi în considerare în selecţie – pentru că ei să fie capabili să gestioneze situaţii de stres şi presiune accentuate.
În 1977 modelul Process Communication Model este testat pentru prima oară la NASA. Dr. Terry McGuire, şeful psihiatrilor din cadrul NASA, responsabil de selecţia candidaţilor, l-a invitat pe Dr. Taibi Kahler să ia parte la interviuri. Sarcina sa era să observe totul, aşezat în colţul camerei în care avea loc acest proces.
Taibi urma să folosească metodologia Process Communication Model. El era capabil să determine cu uşurinţă caracteristicile de bază ale personalităţii acestora, punctele forte şi punctele vulnerabile.
De asemenea, el a observat tipare lingvistice, modul în care candidaţii vorbesc despre ei înşişi, despre realizările lor, despre lucrurile care contează pentru ei etc. în acelaşi timp, însă, Taibi a acordat atenţie semnalelor non-verbale, cum ar fi poziţia în care stăteau aşezaţi, expresiile faciale, gesturile şi mişcările inconştiente.
10 minute de profilare folosind PCM echivalau cu câteva ore de profilare tradiţională
După compararea notiţelor întocmite cu privire la candidaţi, s-a descoperit faptul că după doar 10 minute, abordarea Dr-ului Kahler a dezvăluit cel puţin la fel de multe despre un candidat, precum un interviu psihologic standard care dura câteva ore. Dr. McGuire a fost fascinat de rezultate şi a decis să îl invite pe Dr. Kahler să facă parte din echipa NASA şi să utilizeze metodologia PCM în selecţiile viitoare.
După câțiva ani, un tip de personalitate iese în evidenţă
După mulţi ani de aplicare a PCM, datele au arătat că un tip de personalitate, în special, se regăseşte într-un procent mai mare în rândul astronauţilor, faţă de populaţie, în general. Tipul de personalitate Persister are cele mai mari şanse de a reuşi în procesul de selecţie a astronauţilor. Spre exemplu, în anii 1984, 1985 şi 1987, în cadrul ciclului de selecţie, 71% dintre cei selectaţi aveau tipul de personalitate de bază Persister. Ei sunt predominanţi în rândul astronauţilor datorită determinării lor de a fi perfecţionişti, dedicaţi şi tenace.
Fiecare tip de personalitate are punctele lui forte
De vreme ce Persisterii nu manifestă multe emoţii şi înţeleg cu dificultate sensibilitatea altor oameni, ei tind să se înţeleagă bine cu Thinkerii, care sunt persoane logice şi raţionale, asemănători cu ei. Acest lucru este important, în special pentru că Thinkerii sunt al doilea cel mai întâlnit tip de personalitate printre astronauţi. Statisticile arată faptul că Persisterii şi Thinkerii reprezintă 93% din numărul total de astronauţi.
Interesant este faptul că Promoterii sunt rareori selectaţi pentru acest job. Doar 1% dintre candidaţii care aplică pentru poziţia de astronaut au tipul de personalitate de bază Promoter. Din pricina informalității, impulsivităţii, dinamismului şi potenţialei iresponsabilităţi în situaţii de stres, ei reprezintă un tip de personalitate periculos pentru un astronaut.
Mai târziu, s-a descoperit faptul că pentru o bună cooperare pe termen lung, trebuie să existe armonie în relaţii şi de aceea s-a acordat o atenţie specială Harmonizerilor, care sunt capabili să menţină o atmosferă plăcută, fiind un tip de personalitate mai orientat către oameni, în comparaţie cu celelalte tipuri.
Ca şi în cazul Promoterilor, Rebelii sunt rareori selectaţi pentru a fi astronauţi, deoarece ei tind să fie foarte energici şi spontani. Sunt predispuşi să intre în conflicte şi tind să evite responsabilitatea când se află în situaţii de stres. Sally Rade este unul dintre puţinii astronauţi care au acest tip de personalitate.
Având în vedere că Imaginerii sunt caracterizaţi de creativitate, imaginaţie şi timiditate, acest tip de personalitate este inexistent la NASA.
Aplicarea modelului PCM® a ajutat NASA şi în îmbunătăţirea cooperării între membrii echipelor, în motivarea lor, în managementul acestora.
Tu de ce tipuri de personalitate ai nevoie în echipa ta, cum le „citeşti” personalitatea şi cum îi menţii motivaţi ?
Articole similare
Când privirile nu se întâlnesc și mâinile nu se ating
Tehnologia a permis ca în această perioadă de pandemie, inclusiv în lunile cu restricții maxime, să rămânem conectați cu colegii de serviciu și cu clienții, deși altfel decât înainte. Am creat un sistem de avarie care funcționează și probabil că se va impune ca mod de lucru pe termen lung, chiar dacă nu total, nu …
Manager roman versus expat. Conteaza nationalitatea sau experienta?
Poziția de CEO, deşi este, poate, cea mai râvnita dintr-o companie, necesita experienţă, care nu se poate obţine altfel decât prin mulţi ani de pregătire practică şi teoretică. Aşadar, atunci când aleg omul care va ocupa cea mai înaltă funcţie, cei care fac parte din boardul unei companii vor ţine întotdeauna cont de experienţă şi …
e-Grow Live Talks – Strategii în epoca schimbărilor 3D
Pe 16 martie, dr. Lavinia Rașcă, unul dintre cei mai apreciați experți în strategie şi antreprenoriat din România, va vorbi despre ce fel de strategii adoptă liderii de succes în epoca schimbărilor 3D. Discuția reprezintă o sesiune concentrată și practică a concluziilor extrase de Lavinia din sutele de ore de cursuri, proiecte de consultanță și …
Reîntoarcerea la birou – riscuri și provocări legale
Companiile care speră să stimuleze colaborarea, inovația și productivitatea prin implementarea politicilor de revenire la birou, fie cu normă întreagă, fie în condiții hibride, se confruntă cu mai multe provocări si chiar cu plângeri de discriminare din partea angajaților. În acest context este necesară o nouă dinamică de lucru care să ofere siguranță și să …