Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Gold Award pentru EXEC-EDU în topul celor mai bune companii de training din România
Marți, 29 octombrie la Gala L&D organizată de Learning Network, comunitatea de HR a recunoscut și premiat EXEC-EDU cu premiul Gold Award, pe baza celei mai ample cercetări de pe piața L&D.
De asemenea, Lavinia Rașcă și Simona Podgoreanu au primit premiile Silver și Bronze la categoria Trainer, iar alți trei experți EXEC-EDU au fost nominalizați în top 20 traineri din România.
Premiile s-au acordat în urma unei cercetări la care au participat 576 de manageri și specialiști de resurse umane.
”Ne bucură și suntem recunoscători pentru faptul că cei 14 ani investiți cu pasiune în slujba liderilor au fost recunoscuți astăzi de comunitatea de afaceri din România. Dedic acest premiu colegilor mei, celor aproape 40 de traineri, consultanți și coach, toți manageri de top și antreprenori de succes, cu pasiune pentru transfer de bune practici. Nu în ultimul rând, îl dedic și clienților noștri fideli, care revin la noi an de an și, astfel, ne provoacă să lansăm, în permanență, noi programe de dezvoltare, pentru a le satisface nevoile.” – afirmă dr. Lavinia Rașcă, directorul general EXEC-EDU.
În cadrul Galei, au fost acordate câte 2 premii Gold, 2 premii Silver și 2 premii Bronze pentru categoria Companii de training, 1 premiu Gold, 1 premiu Silver și 2 premii Bronze pentru categoria Trainer și Coach.
Despre EXEC-EDU
Cu o echipă de peste 35 de traineri și experți și aproape 20.000 de cursanți, EXEC-EDU este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața autohtonă de training și consultanță. Portofoliul său include mai multe direcții: programe de dezvoltare pentru manageri și antreprenori (peste 50 de cursuri, cu grad de complexitate variat), workshop-uri de well-being și dezvoltare personală, teambuilding, coaching executiv.
Pentru detalii suplimentare: Oana Scarlat, Director marketing EXEC-EDU, [email protected], 0722.617.208.
Articole similare
Spa Corner la birou
Neuromarketing – Marketing immersion cu Lluis Martinez Ribes
Pentru a doua oară în România, Lluis Martinez Ribes, expert în neuromarketing şi profesor la Esade Business School, Barcelona a acceptat invitaţia EXEC-EDU de a susţine un nou curs de Neuromarketing în 19-20 martie. Este vorba despre în program experienţial, de tip “immersion”, adresat marketer-ilor, dar şi altor factori de decizie din companii. Ce vor …
Lecția de chimie sau cum să comunici cu oameni diferiți
Avem sau n-avem “chimie”? Și dacă n-avem, de unde facem rost? Munca de acasă a scos la iveală multe scurt-circuite în comunicare și a amplificat tensiunile care existau pre-pandemie. Iar dacă înainte ne mai conectam la nivel uman în jurul chicinetei sau la coadă la prânz, în era camerelor mai des oprite decât pornite devine …
Top 5 tendințe pe piața de executive training în 2022
Cele mai importante trei tendințe ce vor defini în 2022 piața locală de training sunt adaptarea cursurilor la noul mod de lucru hibrid, designul unor experiențe de învățare care să susțină retenția și starea de bine a angajaților și diversificarea canalelor de învățare. Pe locurile patru și cinci se află utilizarea abilității de a lucra …