Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Psiho-nutriția | Legatura dintre emoții și felul în care ne alimentăm
La prima vedere am fi tentaţi să credem că obezitatea este boala secolului, statisticile arătând că atât în lume, cât şi în România, mai mult de jumătate din populaţie suferă de supraponderalitate şi obezitate.
Obezitatea este responsabilă de apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului şi cancerului, principalele cauze de deces şi suferinţă, chiar dacă sunt persoane ce se confruntă cu acest tip de patologie fără să fie obeze.
Mai mult, suntem în faţa unei creşteri semnificative a ratei depresiilor, anxietăţii şi a burnoutului din cauza stresului.
Care sunt cauzele? Explicaţia dată de specialişti: „stilul de viaţă dezechilibrat”, nu este nici pe departe un clişeu. Dar ce este, de fapt, stilul de viaţă? Acesta este reprezentat de anumite comportamente ale noastre: cel alimentar, de exerciţiu fizic, relaţionare, gestionarea stresului, gestionarea timpului, odihnă, de felul în care respirăm şi gândim. Toate aceste comportamente sunt strâns legate între ele într-un echilibru foarte fin şi au o influenţă majoră asupra stării fizice şi emoţionale. De aceea, este important să le cunoaştem şi să înţelegem cum interacţionează.
Soluţia pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată ar fi simplă: „Eat less and exercise more”, dar întrebarea firească este: “De ce majoritatea oamenilor nu reuşesc să facă asta?”
În lumea occidentală, asistăm de mai bine de 50 de ani la o adevărată industrie ce generează tot felul de diete şi moduri de alimentaţie, mai mult sau mai puţin eficiente pe termen lung, ca să nu le pomenim pe cele de-a dreptul nocive şi aberante. Acelaşi lucru se petrece în ceea ce priveşte exerciţiul fizic, în industria fitnessului. Pe de altă parte, unii nu dau niciun fel de importanta stilului de viaţă sub pretextul: „nu am timp, este mult mai important să mă ocup de carieră sau de familie”.
Un stil de viaţă echilibrat reprezintă de fapt un management corect al comportamentelor pe care le-am menţionat şi care te fac să te simţi mai bine şi să fii mai eficient în tot ceea ce faci.
Comportamentul alimentar, corect sau incorect, şi exerciţiul fizic, pe care-l facem sau nu, sunt de fapt o reflecţie a trăirilor interioare, adică a componenţei psihoemoţionale. Doar dacă conştientizam ceea ce simţim şi ceea ce influenţează ceea ce simţim vom putea face primul pas către un bun management al comportamentelor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Tot ceea ce simţim este un proces biochimic generat de corpul nostru, în uma interacţiunii cu mediul înconjurător. Înţelegerea modului în care corpul nostru interacţionează cu mediul înconjurător este fundamentală pentru a putea gestiona, influenţa şi a schimba ceva. Astfel încât, ceea ce facem în fiecare clipă, modul în care gândim, respirăm, mâncăm sau ne mişcăm influenţează ceea ce simţim şi ne determina comportamentul şi ne influentraza astfel rezultatele pe care le obţinem în tot ceea ce facem.
Cum facem fiecare lucru nu este decât propria responsabilitate şi nu există o reţetă universală, dar dacă înţelegem ceea ce este de făcut şi integram aceste lucruri în viaţa noastră într-un mod plăcut, vom putea trăi o viaţă mai bună, într-o stare de bine.
Mai bine nu înseamnă mai mult, înseamnă ce trebuie, cât trebuie şi când trebuie.
Psihonutritia nu este altceva decât legătură între comportamentul alimentar şi ceea ce simţim. De aceea, conştientizarea lucrurilor de îmbunătăţit şi consilierea sunt esenţiale în schimbarea şi eficientizarea stilului de viaţă. Sunt convins că alături de medici şi specialişti în sănătate, trainerii şi coachii au un rol fundamental în schimbarea ce trebuie făcută la nivelul societăţii. Această schimbare este posibilă doar dacă suntem motivaţi şi ghidaţi într-un mod plăcut şi eficient.
dr. Ion Niculaescu – medic nutritionist, Managing Partner Metabolic Balance Romania
Articole similare
Cine are supremaţia? Marketingul sau vânzările?
Back to roots: Marketing şi vânzări în acelaşi departament? Într-o perioadă în care, pentru a se menţine pe piaţă, companiile trebuie să se reinventeze în permanenţă, cine are supremaţia: funcţiunea de vânzări sau cea de marketing? Sunt vânzările parte a strategiei de marketing? Sau invers? Întrebările de mai sus pot genera discuţii fără sfârşit, însă …
Managerii de proiect si saritorii cu parasuta
Riscurile există pretutindeni. De la trecerea străzii, la saltul cu paraşuta, riscul este inerent activităţilor noastre. În contextul proiectelor, riscurile sunt evenimentele neplanificate care pot avea un impact (negativ sau pozitiv) asupra succesului lor. Nu toate riscurile sunt negative, dar aproape toate sunt văzute (şi tratate) ca o ameninţare. Riscurile care însoţesc activităţile sunt …
De ce depinde succesul afacerii? De strategie sau de execuție?
Cât de importantă este formularea unei strategii excepţionale pentru succesul afacerii? Într-un studiu publicat de Fortune Magazine, doi dintre cei mai cunoscuţi experţi internaţionali în management, Ram Charan şi Geoffrey Colvin, constată că 7 din 10 directori executivi au eşuat nu din cauza unei strategii greşite, ci din cauza felului în care au transpus-o în …
Tehnici de vânzări rar utilizate: când trebuie să taci ca să câştigi
Sper că nu e cazul să subliniez importanța întrebărilor în procesul de vânzare: întrebările sunt singurele care te pot ajuta să conduci discuţia acolo unde îţi doreşti, întrebările te ajută să obţii informaţii valoroase despre (potenţialul) client, întrebările menţin atenţia trează a interlocutorului şi tot aşa. Însă pentru a îmbunătăţi eficienta întrebărilor din perspectiva calităţii …