Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Eficiență = (maleabilitate) x (curiozitate)*2
„Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria raţiune de a exista.”, Albert Einstein
De multe ori, oamenii se ancorează în prezent cu ajutorul reţetelor, ai paşilor precişi care arată calea spre reuşită (din categoria Zece paşi pentru a obţine succesul în afaceri sau Cele douăsprezece reguli de aur pentru a devini un părinte perfect). Există o nevoie puternică de răspunsuri care se dezvoltă în detrimentul maleabilităţii, al flexibilităţii în găsirea unor modalităţi alternative, adecvate pentru fiecare persoană în parte.
Vă propun ca de această dată să privim lucrurile dintr-o perspectivă diferită: uneori, importante nu sunt neapărat răspunsurile pe care le obţinem, ci întrebările pe care le formulăm. În calitate de manageri, este importantă clarificarea situaţiei înainte de abordarea soluţiilor. Pentru aceasta, Robert Dilts propune un instrument eficace, prin care subliniază oportunitatea întrebărilor într-un proces de rezolvare de probleme la nivel organizaţional.
Acest model presupune parcurgerea a şase niveluri, după cum urmează:
Nivelul 1: Mediul – Ce se întâmplă? În acest context, este esenţială colectarea informaţiilor obiective legate de ceea ce se întâmplă în jur, de mediul de lucru propriu-zis.
Nivelul 2: Comportamentul – Ce anume fac? La acest nivel, este importantă identificarea reacţiilor individului. Cu alte cuvinte, ne interesează să aflăm în ce fel contribuie persoana la menţinerea unei stări de fapt neproductiv.
Nivelul 3: Abilităţile – Ce pot să fac? După conştientizarea comportamentului, ne confruntăm cu dorinţa de a descoperi în ce măsură persoana dispune de un set de strategii eficiente sau care este punctul în care aceste strategii încep să dea greş, ori pot fi înlocuite cu altele mai eficace.
Nivelul 4: Convingerile – De ce fac ceea ce fac? De cele mai multe ori, la baza unor comportamente se află diferite convingeri pe care oamenii le au despre sine, despre ceilalţi sau despre lume şi viaţă. Nu întotdeauna aceste convingeri sunt în acord cu realitatea, ci se întâmplă chiar în unele situaţii ca ele să o redea într-o manieră deformată. De aceea, identificarea şi modelarea lor reprezintă un aspect important.
Nivelul 5: Identitatea – Cine sunt eu? Acest nivel are legătură cu felul în care oamenii se privesc pe ei înşişi, cu rolurile pe care şi le definesc. Se întâmplă ca acestea să nu fie uneori în acord cu poziţia pe care ei o ocupă în cadrul echipei de lucru. Astfel, clarificarea şi delimitarea adecvată a rolurilor reprezintă o etapă cheie în soluţionarea problemelor.
Nivelul 6: Sensul – Pentru ce fac ceea ce fac? Această întrebare este una care vizează dezvoltarea individului şi contribuie la o mai bună configurare a activităţilor sale. În acest mod, deciziile din prezent nu rămân simple reacţii, ci căpăta o semnificaţie într-un sistem, ele devin verigi care leagă acţiunile anterioare şi le pregătesc pe cele ce vor urma. Rezultatul este o mai bună coerență în plan managerial.
Revenind la discuţia iniţială despre reţete, consideraţi direcţiile de mai sus drept sugestii ce merită explorate. Adăugaţi ingredientul curiozităţii în tot ceea ce faceţi, împreună cu certitudinea că singura întrebare inadecvată este aceea pe care nu o adresaţi niciodată.
Autor: Diana Deaconu, Psihoterapeut
Diana este cea mai recentă și cea mai tânară colaboratoare EXEC-EDU, cu expertiză în analiză tranzacțională
Articole similare
Care este relația dintre CEO și CFO în putere?
În urmă cu 10 ani eram CFO într-o companie multinaţională de produse farmaceutice în România şi nu înţelegeam foarte bine de ce superiorul meu regional pe linie funcţională, adică CFO-ul zonei, se lauda într-un grup restrâns de colegi că pe el „nu l-a făcut” CEO-ul regiunii, adică superiorul său ierarhic, dar nu funcţional, în sensul …
Cate telefoane sau vizite la client sunt necesare in vanzari?
Articol de Mircea Enescu Ei bine, n-are nicio importanţă câte telefoane şi/sau vizite ar trebui să facă un agent de vânzări! Poate că te surprinde acest răspuns, însă important este că omul de vânzări să fie profitabil. Mai exact, să fie capabil să genereze un profit de câteva ori mai mare decât costurile …
#HRBeyond: Alina Stoica (Eturia) – ”Cred foarte mult în dezvoltarea continuă, indiferent de succesul avut la un moment dat”
HR BEYOND: Alina Stoica, HR Business Partner Eturia 1. Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR? Nu știu dacă pot vorbi despre un moment magic. A fost un parcurs natural care a plecat de la o întrebare pe care mi-am pus-o la un moment dat, și …
De ce sunt la modă instrumentele de evaluare a personalităţii?
În ultimii ani, testele de personalitate au invadat organizaţiile, iar aria lor de aplicare s-a extins de la recrutare şi dezvoltare personală la leadership, cultura organizaţională, lucru în echipă, coaching, luarea deciziilor, risc şi multe alte aspecte. Şi totuşi, de ce au devenit atât de populare aceste instrumente de evaluare şi cum îl alegem pe …