Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Mediul economic în 2013, văzut de experţii EXEC-EDU
Cu bune şi cu rele, în anul 2013 întrezărim câteva luminiţe la capătul tunelului: domenii care au oportunităţi de dezvoltare, competențe valorizate, noi inițiative antreprenoriale. Le-am propus experţilor EXEC-EDU un exerciţiu de privire în viitor şi iată ce am aflat.
“După câţiva ani care au pus la mare încercare mediul de afaceri din lumea întreagă, anul acesta ne va aduce o uşoară stabilizare. În funcţie de locul în care se plasează afacerile noastre, putem fi mai încrezători sau mai temători”, apreciază Dr. Alecxandrina Deaconu.
În opinia lui Ovidiu Dîmbean Creța, economia românească este un fel de “economie pe cale de consecinţă”, depinzând în mare măsură de economia europeană. „Stăm în bătaia vânturilor şi dacă bate val de NATO, UE, Shengen etc. e de bine, dacă bate criză, e pârjol ! Ultimii aproape 10 ani confirmă această afirmaţie. UE trebuie să caute soluţii pentru repornirea creşterii, la fel şi noi şi probabil că cheia acestei reporniri stă tot în banking şi în deblocarea filozofiei acestuia, iar noi ne-am vândut băncile, deci…”
Iată care vor fi principalele tendinţe din economia românească în 2013 în perspectiva lui Ovidiu Dîmbean Creța:
a) Determinarea noii puteri politice de a aduce mai mulţi bani la buget, atât prin majorarea unor taxe şi impozite, cât şi prin apariţia unora noi, după un an electoral, situaţie care nu va încuraja nici economia “albă”, ci în cel mai bun caz pe cea “gri”, nici investiţiile şi nici consumul;
b) Continuarea acţiunilor oportunistice, generate de devalorizarea unor categorii de active (terenuri, proprietăţi imobiliare), ale căror preţuri nu-şi vor relua creşterea şi respectiv, de înrăutăţirea situaţiei economice a unor companii sau schimbarea strategiei de abordare a pieţei româneşti (ex.: Ikea va mai demara probabil un magazin în 2013 în România, la Cluj şi poate şi un al doilea în Bucureşti, Auchan a achiziţionat Real de la Metro în 2012).
c) Capitalurile vor căuta cu precădere domeniile aducătoare de plusvaloare rapidă (energia), de brain şi inovaţie (IT&C), de servicii de toate felurile (care în România sunt un “never ending story”), vor căuta dezvoltarea şi consolidarea retailului de convenienţă în dauna celui de megamarket sau de mall (vezi extinderea exponenţială a Mega Image în ultimii ani şi preluarea de către Kaufland a poziţiei de leader în retail în fata Carrefour şi Metro), precum şi revenirea agriculturii la masa contribuitorilor PIB, în dauna speculei cu terenuri de până în 2008.
Dacă încercăm să consolidăm tendinţele de mai sus, Ovidiu Dîmbean Creța estimează că mediul de afaceri “va fi agitat, pentru că unele sunt antagonice, între macro şi micro (vezi fiscalitatea), între bănci şi clienţii lor, persoane fizice şi juridice (vezi reluarea creditării economiei în special), iar altele vor fi oportunistice, ca şi până acum, dar cel puţin vor aduce nişte surplusuri în economie (energia, agricultură, mai ales dacă vremea ne va avantaja şi în 2013 ca în 2011, dar şi industria de componente şi piese de schimb, accesorii, diverse echipamente, utilaje, maşini, etc…, care în afară de Renault şi Ford, a tot venit prin Ardeal şi Banat şi va mai veni)”.
Lucrurile bune ale acestui context economic sunt, după cum arată Alecxandrina Deaconu, o creştere a competiţiei, stimularea iniţiativelor, asumarea riscurilor, o grijă pentru valorificarea eficientă a tuturor resurselor folosite, o preocupare susţinută pentru păstrarea pieţei, construirea unor parteneriate care să favorizeze menţinerea şi dezvoltarea afacerii, un interes sporit pentru procurarea şi fidelizarea competentelor cheie, mai ales în cazul managerilor.
Oportunităţile oferite de 2013
Conform experţilor EXEC-EDU, oportunităţile vor fi în IT&C, social media & marketing, unde dezvoltările sunt infinite şi foarte rapide, iar dacă ne gândim la servicii, le putem enumera pe cele turistice, logistice, de servicii medicale şi medicină alternativă, naturistă, chiar şi alimentaţia naturistă, care va creşte pe măsură prioritizarii ei de către consumatori.
Un domeniu foarte interesant este cel al energiei. Alecxandrina Deaconu explică: „De voie sau de nevoie, România, îşi va concentra atenţia în anii următori asupra domeniului energetic. Statutul de ţară membră a Uniunii Europene îi impune să se alăture Europei în efortul său de construire a unei piețe unice competitive. Scopul final al acestui demers este acela:
Deşi s-a angajat la demersul european, după 2008, România a încetinit liberalizarea pieţelor de energie. Ca urmare, este nevoită să recupereze rapid restanțele şi să se alinieze acordurilor asumate.
Oportunităţile de afaceri în acest domeniu decurg din faptul că vorbim despre o piaţă nouă, cu posibilităţi mari de câştig, în care competența se dezvoltă în mare parte prin acţiunea nemijlocită, în care poţi să-ţi asumi roluri diferite, unde investitorii străini sunt interesaţi, unde există posibilitatea implementării unor proiecte europene, unde paleta de profesii şi meserii este foarte largă şi se bazează pe cunoştinţe tehnice, dar şi financiare, de bursă, de negociere, comerciale, de audit sau de management. Sau în cazul celor cu convingeri ecologiste, există şansa de a lucra în domeniul energiei solare, eoliene, a mareelor, geotermică sau de biomasă”.
Related Posts
De ce este greşit să îţi poziţionezi produsul/serviciul ca lider de piaţă?
Se spune că poziţionarea de brand este un concept demodat. Nimic mai fals. Nici un brand puternic nu a avut succes fără o strategie de poziţionare excelentă, fără să construiască o diferenţă relevantă în mintea consumatorului care, în timp, îi atribuie un element definitoriu, o caracteristică unică, numai a sa. Şi totuşi, mulţi au uitat …
Cate telefoane sau vizite la client sunt necesare in vanzari?
Articol de Mircea Enescu Ei bine, n-are nicio importanţă câte telefoane şi/sau vizite ar trebui să facă un agent de vânzări! Poate că te surprinde acest răspuns, însă important este că omul de vânzări să fie profitabil. Mai exact, să fie capabil să genereze un profit de câteva ori mai mare decât costurile …
Comunicarea este influentata de tipare
”Comunicare verbală”, ”Comunicare non verbală”, ”Comunicare interpersonală”, ”Comunicare didactică”, ”Comunicare şi relaţii publice”… cel puţin 3.700.000 de pagini de informaţii on line oferite de mult discutatul „Google”. Şi cu toate acestea, deşi în era în care totul se „învaţă” pe internet, lumea a uitat să comunice şi totul se rezumă la sintagme simple de etichetare …
Cum setam corect indicatorii de performanta pentru anul 2016?
Articol de Monica Minoiu, EMBA Se apropie finalul de an şi, pentru cei mai mulţi dintre noi, se încheie procesul anual de evaluare a performanţei. Este şi un moment de bilanţ, atunci când verificăm în ce măsură indicatorii pe care i-am fixat au fost relevanţi şi au generat cu adevărat valoare. Manageri de departamente, directori de resurse umane …