Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Nicoleta Pantea, Group Chief People Officer Fan Courier
Scurt interviu cu Nicoleta Pantea, absolventă a cursurilor Managementul resurselor umane și Management 360
Putem spune că ai o carieră ajunsă la maturitate și ne-ar plăcea să ne împărtășești mai multe despre felul în care ai evoluat în carieră și care simți că au fost cele mai importante momente. Ne poți împărtăși 3 sfaturi/ principii din experiența ta ca manager?
1. Corelarea obiectivelor HR cu strategia de business – analizând constant și înțelegând indicatorii strategici ai companiei putem alinia inițiativele de HR precum atragerea unor talente cheie, dezvoltare unor competențelor specifice, retenția talentelor sau redesing-ul organizațional cu direcția generală de creștere și eficiență a companiei.
2. Transformarea datelor în decizii strategice – recomand utilizarea de analize predictive și indicatori de performanță (KPI) pentru a susține deciziile legate de forța de muncă. Analiza datelor despre fluctuație, despre engagement, costul cu forța de muncă sau productivitate trebuie interpretate în contextul obiectivelor de business și este nevoie de proactivitate în luarea deciziilor.
3. Dezvoltarea unei culturi a adaptabilității și inovației – în contextual actual de business succesul unei organizații depinde și de capacitatea oamenilor de a se adapta rapid la noile tendințe, la cerințele clienților și la noile tehnologii implementate. Astfel, este necesar să creăm programe de învățare continuă, să promovăm un leadership agil și să avem o cultură a feedback-ului pentru îmbunătățire continuă și astfel vom avea echipe pregătite să adopte schimbarea rapid.
Cum simți că te-a ajutat cursul de Management 360?
Am urmat programul Management 360 în urma cu mulți ani când eu eram deja Manager Resurse Umane într-o organizație multinațională și aveam nevoie să înțeleg mai bine ariile de business întrucât o mulțime de întrebări deschise își făcuseră loc în mintea mea, iar eu îmi căutam răspunsul.
Am înțeles că într-o lume a afacerilor din ce în ce mai dinamică, un manager de resurse umane nu poate să contribuie eficient fară o înțelegere clară a fiecărei arii de business. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am decis să urmez cursul Management 360, o experiență care mi-a schimbat profund perspectiva asupra rolului meu și asupra modului în care pot contribui strategic la succesul organizației.
Înainte de a urma acest curs, aveam o expertiză solidă în gestionarea echipelor, atragerea talentelor, dezvoltare organizațională și relații de muncă. Cu toate acestea, simțeam că pentru a avea un impact real asupra deciziilor de business, trebuia să înțeleg mai bine domenii precum finanțele, marketingul, operațiunile și strategia corporativă. Cursul Management 360 mi-a oferit exact acest lucru: o viziune de ansamblu asupra funcționării unei companii și asupra modului în care fiecare departament contribuie la succesul acesteia.
O parte esențială a cursului a fost familiarizarea cu indicatorii financiari relevanți pentru luarea deciziilor strategice. Am învățat cum să interpretez un bilanț contabil, un cont de profit și pierdere și ce este cu cash flow-ul, iar asta m-a ajutat ulterior foarte mult dacă ne gândim că orice acțiune de resurse umane se regăsește în costuri. Am învățat cum să îmi formulez obiectivele în termeni de indicatori măsurabili și am știut cum să port discuțiile cu partenerii mei CFO și GM astfel încât să obțin bugete potrivite pentru acțiuni de impact, care să susțină businessul și să creeze totodată un climat organizațional bun, cu un nivel crescut de engagement. Am înțeles deci, care este impactul deciziilor de resurse umane asupra performanței financiare a companiei.
Un alt modul studiat a fost cel de marketing. Am înțeles astfel mai bine cum acțiunile de marketing pot susține strategia comercială dar cel mai important, am realizat cum brandul de angajator poate să influențeze procesele de recrutare și retenția talentelor.
Un alt aspect valoros a fost înțelegerea lanțului de aprovizionare, a proceselor operaționale și a modului în care eficiența acestora impactează costurile și productivitatea. Astfel, am început să gândesc mai analitic și să identific moduri prin care resursele umane pot susține performanța operațională.
Unul dintre cele mai importante beneficii a fost aprofundarea strategiilor de leadership. Am învățat cum să îmi dezvolt gândirea strategică și cum să influențez deciziile la nivel executiv, devenind un adevărat partener de business.
Dacă privesc în urmă, pot spune că după finalizarea cursului, am început să percep diferit chiar și activitatea departamentului meu, am realizat că nu suntem doar un departament suport, că suntem de fapt, un motor al succesului organizației și că obiectivele de HR trebuie să fie aliniate cu strategia generală a companiei. Am devenit mai proactivă și am avut mai multe inițiative, am început să colaborez mai eficient cu celelalte departamente înțelegând acum particularitățile, obiectivele și fiind în măsură să port discuții specifice în termeni de indicatori de business din toate ariile.
Management 360 este o experiență esențială pentru orice manager care dorește să își extindă orizonturile și să își crească impactul în organizație. Pentru cine își dorește să treacă de la un rol operațional la unul strategic și să înțeleagă cu adevărat cum funcționează fiecare aspect al unui business, acest curs este un pas important în această direcție. Nu în ultimul, rând, spre deosebire de un MBA, programul este mult mai accesibil și din perspectiva investiție de timp.
Pentru mine, a fost un punct de cotitură în carieră și o oportunitate de a deveni un manager complet și mai pregătit pentru provocările viitorului.
Știm că performanța unei organizații depinde de calitatea liderilor săi. Astfel, recomand să oferim programe de dezvoltare pentru management și să avem o preocupare continuă de identificare a talentelor interne.
Related Posts
Sondaj EXEC-EDU: Programul de lucru flexibil, cel mai solicitat beneficiu de către managerii români în 2020
București, 9 august 2021 – Cele mai căutate beneficii în 2020 de către managerii români au fost programul de lucru flexibil, precum și asigurare și servicii medicale gratuite. Acestea sunt concluziile unui barometru de opinie realizat în rândul managerilor din România de către EXEC-EDU, liderul pieței de executive education, segmentul de top al pieței de …
Schimbări care au marcat piața de training pentru manageri în ultimii 18 ani
cererea de cursuri hard skills a fost completată de interesul crescut pentru programe de leadership, comunicare, well-being; a crescut cererea de cursuri de pregătire a membrilor consiliilor de administrație din organizații mature; a crescut de trei ori numărul managerilor care investesc din resurse proprii în programe de dezvoltare pentru a ține pasul cu schimbările exponențiale; …
Susținem dezvoltarea ONG-urilor din România și antreprenoriatul social
Dacă ești manager / fondator al unui ONG sau activezi în zona antreprenoriatului social, ne dorim să îți fim alături în dezvoltarea competențelor tale de business. Mecanismele conducerii unei organizații de acest tip sunt aceleași ca ale unei afaceri generatoare de profit, de aceea noi credem că educația de business îți este la fel …
De ce nu poți aplica ce înveți la training
sau 3 motive pentru care nicio schimbare nu se produce de la sine Articol redactat de Oana Scarlat Cum ne puteți garanta că participanții aplică conceptele și tehnicile de la curs și le transformă în comportamente observabile? Primesc adesea această întrebare din partea clienților mei, atunci când discutăm despre orice tip de programe, dar mai …