Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
EXEC-EDU lansează un program de elită care pregăteşte membrii consiliilor de administraţie
EXEC-EDU lansează un portofoliu de cursuri destinate pregătirii organizaţiilor care doresc să îşi crească competitivitatea prin profesionalizarea consiliilor de administraţie. La aceste cursuri vor participa atât antreprenori sau fondatori de organizaţii neguvernamentale, cât şi manageri din corporaţii care vizează accesarea unei poziţii de board.
Cursurile adresează competenţe precum rolul şi responsabilităţile membrilor din consiliile de administraţie, aspectele legale şi instituţionale ale guvernanţei, bunele practici legate de remunerare, auditare sau risc, negociere, strategie, leadership.
Profesionalizarea consiliilor de administraţie poate îmbunătăţi performanţa companiilor în orice etapă a acesteia, nu numai în momentul în care au loc evenimente importante, precum vânzare sau listare la bursă şi indiferent de mărimea companiei sau de structura sa (IMM, ONG, companie publică, multinaţională sau de stat).
În ceea de priveşte mediul antreprenorial românesc, pandemia a impus transformări majore, de la apariţia de noi oportunităţi şi nişe, până la restrângerea sau dispariţia completă a altor segmente de business. În acest context, guvernat de schimbări accelerate, consiliul de administraţie joacă un rol foarte important.
„Acest program a fost creat pe module care pot fi accesate în funcţie de priorităţi şi nevoi. Trainerii sunt experti recunoscuţi în aria guvernanţei corporative, strategie şi leadership, cu o profundă înţelegere a pieţei globale şi locale. Ne adresăm atât membrilor de board din companii mature, care vor să-şi actualizeze competenţele, cât şi antreprenorilor cu o dezvoltare accelerată, din zona tech sau din alte industrii în creştere, dar şi din ONG-uri”, adaugă Oana Scarlat.
Consiliile de administraţie pot fi foarte valoroase datorită contribuţiei lor majore la creşterea sau menţinerea rezultatelor financiare în mod sustenabil. Cu toate acestea, fără o pregătire specifică, ele au doar un rol formal, iar studiile arată că până la 90% dintre acestea nu aduc o valoare reală echipelor executive. În mod paradoxal, directorii petrec tot mai mult timp în şedinţele de board, iar datele arată că tendinţa este una ascendentă, media ajungând în 2022 la 31 de ore pe parcursul unui an. Prin noul program, EXEC-EDU abordează aceste provocări printr-o serie de cursuri practice şi intensive, subliniază sursa citată..
EXEC-EDU se aşteaptă la o cerere ridicată pentru acest program, vizând antreprenori, membri CA sau persoane care acced la o poziţie în CA, directori executivi (CEOs), directori financiari (CFOs) şi orice alţi manageri care intră în contact cu consiliile de administraţie, secretari generali, analişti financiari şi alţi stakeholderi cu rol de supraveghere.
Printre tendinţele anului 2023 legate de preocupările membrilor de board, se remarcă nevoia de eficientizare şi imparţialitate a CA, accentul pus pe guvernanţa tuturor stakeholderilor, focus pe diversitate şi incluziune în recrutarea membrilor, crearea unor structuri de compensare şi bonusare competitive şi, nu în ultimul rând, adaptarea la digitalizare şi securitate cibernetică, se menţionează în comunicat.
Articol publicat în bursa.ro.
Articole similare
Sondaj EXEC-EDU: Managerii români sunt convinși că în 2022 salariile vor crește în România în principalele sectoare de business
Managerii români sunt siguri că în 2022 salariile se vor majora în România în principalele sectoare de business și că va fi și mai dificil decât în acest an să recruteze noi angajați. Acestea sunt concluziile unui barometru de opinie realizat în rândul managerilor din România de către EXEC-EDU, liderul pieței de executive education, segmentul …
#HRBeyond: Florentina Greger (Zitec)
”Noi, ca indivizi, ne putem adapta repede la orice s-ar întâmpla atâta vreme cât rămânem aproape de cei din jur” HR BEYOND: Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer Zitec 1.Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR? Povestea a început în facultate odată cu participarea la …
Cultura diversității vârstelor e o necesitate în companii
de Lavinia Rașcă Specialiștii arată că oamenii vor lucra până la vârste avansate, ca urmare a presiunilor economice, schimbărilor de mentalitate și îmbunătățirii stării de sănătate. De aceea, va crește diversitatea de vârstă a angajaților din companii. Liderii vor fi chemați să creeze o cultură în care să se simtă cu toții utili și împliniți, …
Lecția de chimie sau cum să comunici cu oameni diferiți
Avem sau n-avem “chimie”? Și dacă n-avem, de unde facem rost? Munca de acasă a scos la iveală multe scurt-circuite în comunicare și a amplificat tensiunile care existau pre-pandemie. Iar dacă înainte ne mai conectam la nivel uman în jurul chicinetei sau la coadă la prânz, în era camerelor mai des oprite decât pornite devine …