Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cuvinte bine scrise
Indiferent cât de bine crezi că poți să comunici în scris dacă destinatarul mesajului tău fie nu înţelege deloc, fie receptează mesajul trunchiat, ai ratat ținta. Consecințele neînţelegerilor mesajelor scrise ne sunt arhicunoscute pentru că fiecare dintre noi le-a trăit atât acasă, cât și la serviciu: bani aruncați pe fereastră, relații cu colegii compromise definitiv, clienți pierduți, oportunităţi ratate, conflicte cu șefii sau nevasta/soțul…
Soluția acestei probleme este simplă – să învăţăm să scriem mai bine!
În caz că te frământa dacă ți se aplică sau nu îndemnul de mai sus îți recomand un test simplu care îți va îndepărta rapid îndoielile. Ia un text de 500 de cuvinte sau mai mult, pe care l-ai scris și de care ești mândru. Recitește-l și întreabă-te:
Câte cuvinte șmechere ai folosit? Înţeleg prin șmecher cuvinte lungi, complicate, interpretabile sau pe care numai un număr restrâns de inițiați le pot înţelege? Te-ai gândit că dacă cititorul tău nu înţelege ți-ai pierdut degeaba timpul scriind mesajul? Ți-e clar că, indiferent de poziția ta pe scara ierarhică, dacă vorbim de job, omul care citește și nu pricepe ce zici sau în ce fel îl afectează informația transmisă, îți va ignora mesajele viitoare sau în cel mai fericit caz le va citi în diagonală?
Câte cuvinte ai putea elimina din text nu numai fără să pierzi din valoarea mesajului, ba chiar câştigând claritate și concizie? Câte cuvinte contează cu adevărat? Cât e de ușor de înţeles mesajul tău? După câte propoziții va renunța clientul tău potențial să citescăa?
Cât de natural curge povestea pe care o transmiți? Cât de bine sunt structurate paragrafele mesajului tău? Există logică și fluența mesajului? Există vreun motiv pentru care cititorul ar fi atras și ar citi cu sufletul la gură? Sau se va întreba la sfârşit ”așa și…?”
Cum sună mesajul? E sec? Plictisitor? Atrage? Ai omis pași absolut necesari înţelegerii narațiunii? Se poate pierde receptorul în bucle inutile? Pune-te în papucii cititorului și întreabă-te ce simți acum că ai terminat de citit? Înţelege el ce are de făcut dacă ai inclus și un îndemn la acțiune? Și ce câştigă dacă face?
Pentru cine ai scris? Găseşte cititorul tău vreo valoare pentru el în mesajul tău? Satisfaci în vreun fel nevoile de informare, îndrumare sau distracție ale celui care te citește? Îți recunoaște el tonul, stilul și abordarea sau ai jucat într-un film în detrimentul autenticităţii?
Răspunde-ţi cinstit la aceste întrebări și ai să știi dacă ai nevoie să vii la cursul de scriere eficientă în afaceri, să trimiți pe cineva sau să-l recomanzi cuiva care vrea să fie eficace, să-şi îmbunătăţească relațiile, să gândească organizat și să se facă înţeles din prima.
Poți să optezi pentru cursurile deschise sau să ceri cursuri dedicate pentru echipa ta.
Articole similare
#HRBeyond: Alina Stoica (Eturia) – ”Cred foarte mult în dezvoltarea continuă, indiferent de succesul avut la un moment dat”
HR BEYOND: Alina Stoica, HR Business Partner Eturia 1. Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR? Nu știu dacă pot vorbi despre un moment magic. A fost un parcurs natural care a plecat de la o întrebare pe care mi-am pus-o la un moment dat, și …
Cate telefoane sau vizite la client sunt necesare in vanzari?
Articol de Mircea Enescu Ei bine, n-are nicio importanţă câte telefoane şi/sau vizite ar trebui să facă un agent de vânzări! Poate că te surprinde acest răspuns, însă important este că omul de vânzări să fie profitabil. Mai exact, să fie capabil să genereze un profit de câteva ori mai mare decât costurile …
Nu vă închideţi în birou!
Fără îndoială, România traversează o perioadă dificilă, plină de provocări pentru cei care conduc companii: acţionari, clienţi, angajaţi. Un leadership performant, bazat pe comunicare, încredere şi cooperare, care dă frâu liber creativităţii, poate diminua efectele crizei asupra companiilor, dar şi asupra moralului angajaţilor, care se vor simţi utili şi respectaţi. În loc să se închidă …
Vânzătorul şi greşeala
“Failure is not an option” – celebra replică a directorului de zbor NASA Gene Kranz responsabil cu misiunea Apollo 13 când a aflat de problemele apărute pe parcursul misiunii în spaţiu. Din fericire, deznodământul a fost pozitiv, astronauţii s-au întors în siguranţă. Acest citat foarte relevant când a fost vorba de salvarea unor vieţi a …