Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cuvinte bine scrise
Indiferent cât de bine crezi că poți să comunici în scris dacă destinatarul mesajului tău fie nu înţelege deloc, fie receptează mesajul trunchiat, ai ratat ținta. Consecințele neînţelegerilor mesajelor scrise ne sunt arhicunoscute pentru că fiecare dintre noi le-a trăit atât acasă, cât și la serviciu: bani aruncați pe fereastră, relații cu colegii compromise definitiv, clienți pierduți, oportunităţi ratate, conflicte cu șefii sau nevasta/soțul…
Soluția acestei probleme este simplă – să învăţăm să scriem mai bine!
În caz că te frământa dacă ți se aplică sau nu îndemnul de mai sus îți recomand un test simplu care îți va îndepărta rapid îndoielile. Ia un text de 500 de cuvinte sau mai mult, pe care l-ai scris și de care ești mândru. Recitește-l și întreabă-te:
Câte cuvinte șmechere ai folosit? Înţeleg prin șmecher cuvinte lungi, complicate, interpretabile sau pe care numai un număr restrâns de inițiați le pot înţelege? Te-ai gândit că dacă cititorul tău nu înţelege ți-ai pierdut degeaba timpul scriind mesajul? Ți-e clar că, indiferent de poziția ta pe scara ierarhică, dacă vorbim de job, omul care citește și nu pricepe ce zici sau în ce fel îl afectează informația transmisă, îți va ignora mesajele viitoare sau în cel mai fericit caz le va citi în diagonală?
Câte cuvinte ai putea elimina din text nu numai fără să pierzi din valoarea mesajului, ba chiar câştigând claritate și concizie? Câte cuvinte contează cu adevărat? Cât e de ușor de înţeles mesajul tău? După câte propoziții va renunța clientul tău potențial să citescăa?
Cât de natural curge povestea pe care o transmiți? Cât de bine sunt structurate paragrafele mesajului tău? Există logică și fluența mesajului? Există vreun motiv pentru care cititorul ar fi atras și ar citi cu sufletul la gură? Sau se va întreba la sfârşit ”așa și…?”
Cum sună mesajul? E sec? Plictisitor? Atrage? Ai omis pași absolut necesari înţelegerii narațiunii? Se poate pierde receptorul în bucle inutile? Pune-te în papucii cititorului și întreabă-te ce simți acum că ai terminat de citit? Înţelege el ce are de făcut dacă ai inclus și un îndemn la acțiune? Și ce câştigă dacă face?
Pentru cine ai scris? Găseşte cititorul tău vreo valoare pentru el în mesajul tău? Satisfaci în vreun fel nevoile de informare, îndrumare sau distracție ale celui care te citește? Îți recunoaște el tonul, stilul și abordarea sau ai jucat într-un film în detrimentul autenticităţii?
Răspunde-ţi cinstit la aceste întrebări și ai să știi dacă ai nevoie să vii la cursul de scriere eficientă în afaceri, să trimiți pe cineva sau să-l recomanzi cuiva care vrea să fie eficace, să-şi îmbunătăţească relațiile, să gândească organizat și să se facă înţeles din prima.
Poți să optezi pentru cursurile deschise sau să ceri cursuri dedicate pentru echipa ta.
Articole similare
Mediul economic în 2013, văzut de experţii EXEC-EDU (II)
Care sunt principalele tendinţe în afaceri care se prefigurează la început de an 2013? Monica Minoiu, EMBA şi Dan Beşleagă, PMP, MBA – experţi EXEC-EDU – au identificat 3 tendinţe cu impact major în mediul economic. Anul 2013 începe cu multe promisiuni de afaceri. Companii mici, medii aflate la finalul proceselor de reorganizare sau companii …
Strategii de marketing în mediul business-to-business. Cum atragi clienţii organizaţionali
Marketing-ul business-to-business sau marketingul industrial acoperă un teritoriu vast – orice firmă al cărei portofoliu de clienţi este reprezentat de alte organizaţii, afaceri sau companii. De exemplu, poţi vinde chip-uri Intel către IBM, servicii de contabilitate ale PriceWaterHouse către firme mici sau mobilier pentru sălile de clasă din şcoli către oficialităţile locale. Pieţele, dintre cele …
Vânzătorul modern şi schimbarea de paradigmă
Cam de un an şi jumate încoace trăim vremuri deosebite, diferite faţă de ce ne obişnuisem în ultimii ani. Unii îi spun criză, recesiune, colaps economic şi-şi văd afacerile ce păreau a nu se mai opri din creştere în cădere liberă. Locurile de muncă parcă nu mai sunt atât de sigure, creşterile salariale se încăpăţânează …
Un barometru al leadershipului feminin în pandemie
Obișnuiesc să-mi compar experiențele și observațiile cu tendințele de ultimă oră din literatura de specialitate. Așa am făcut de curând, când m-am uitat peste cele mai noi studii și rapoarte despre situația femeilor și a leadershipului feminin, pentru că m-am reîntâlnit cu o situație pe care o cunosc bine, dar cu care nu mă pot …