Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Cum setam corect indicatorii de performanta pentru anul 2016?
Articol de Monica Minoiu, EMBA
Se apropie finalul de an şi, pentru cei mai mulţi dintre noi, se încheie procesul anual de evaluare a performanţei. Este şi un moment de bilanţ, atunci când verificăm în ce măsură indicatorii pe care i-am fixat au fost relevanţi şi au generat cu adevărat valoare. Manageri de departamente, directori de resurse umane umane şi angajaţi deopotrivă, cu toţii suntem preocupaţi de cum am putea aduce acest sistem de KPI cât mai aproape de nevoile reale ale organizaţiei.
Un prim reper este să verificăm dacă sistemul de măsurători este:
Dacă sistemul de KPI nu se reflectă în cele de mai sus, atunci ar trebui re-evaluat.
De fapt, este vorba despre 3 zone la care ne uităm atunci când setam indicatori: excelența operaţională (procese), inovare şi atenţia către client. Pe de altă parte, indicatorii derivă şi din presiunea exercitată de forţele competitive (puterea furnizorilor/clienţilor, competitorii sau produsele şi serviciile noi)
Mulţi consultanţi sau profesionişti confunda indicatorii cheie de performanţă cu obiective minore sau cu alţi metrici pe baza cărora se măsoară aceste obiective. Un sistem de KPI care dă rezultate este aliniat cu strategia companiei şi cu obiectivele strategice, astfel încât să producă rezultate care să îţi asigure statutul de lider în piaţă.
Corelarea obiectivelor strategice cu performanţa, monitorizarea performanţei prin indicatori şi finalizarea lor au reprezentat şi reprezintă provocarea majoră a oricărei organizaţii de top.
Te invităm să participi la un workshop dinamic şi interactiv, în urma căruia vei obţine informaţii de ordin tehnic cu privire la sistemele de măsurare a performanţei, la modul de implementare în companie. Vei cunoaşte principii, modele şi practici din piaţă ce stau la baza stabilirii indicatorilor de performanţă funcţionali şi departamentali, pornind de la viziunea, misiunea, valorile, strategia companiei şi obiectivele anuale ale organizaţiei.
Ce îți propunem, prin acest curs
Vezi mai multe despre cursul Indicatori de performanţă susţinut de Monica Minoiu şi Mihaela Matei!
Articole similare
8 mituri despre metodologiile AGILE
Care sunt cele mai comune erori în înţelegerea principiilor AGILE, o abordare din ce în ce mai populară şi controversată în managementul de proiect? Un articol publicat în Wall Street Journal, în martie 2014 demontează o serie de prejudecăţi asociate cu folosirea acestei metodologii. Agile a apărut în 2001, când un grup de programatori cu …
Vânzătorul modern şi schimbarea de paradigmă
Cam de un an şi jumate încoace trăim vremuri deosebite, diferite faţă de ce ne obişnuisem în ultimii ani. Unii îi spun criză, recesiune, colaps economic şi-şi văd afacerile ce păreau a nu se mai opri din creştere în cădere liberă. Locurile de muncă parcă nu mai sunt atât de sigure, creşterile salariale se încăpăţânează …
Strategii de marketing în mediul business-to-business. Cum atragi clienţii organizaţionali
Marketing-ul business-to-business sau marketingul industrial acoperă un teritoriu vast – orice firmă al cărei portofoliu de clienţi este reprezentat de alte organizaţii, afaceri sau companii. De exemplu, poţi vinde chip-uri Intel către IBM, servicii de contabilitate ale PriceWaterHouse către firme mici sau mobilier pentru sălile de clasă din şcoli către oficialităţile locale. Pieţele, dintre cele …
Tehnici de vânzări rar utilizate: când trebuie să taci ca să câştigi
Sper că nu e cazul să subliniez importanța întrebărilor în procesul de vânzare: întrebările sunt singurele care te pot ajuta să conduci discuţia acolo unde îţi doreşti, întrebările te ajută să obţii informaţii valoroase despre (potenţialul) client, întrebările menţin atenţia trează a interlocutorului şi tot aşa. Însă pentru a îmbunătăţi eficienta întrebărilor din perspectiva calităţii …