Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU: “Am învățat lecția adaptabilității în ultimii 2 ani”
Flexibilitate – flexibilitate în a reconfigura din mers traseul, în a găsi noi soluții inovative și, nu în ultimul rând, flexibilitate comportamentală.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Atât pandemia, cât și criza economică au fost semnale de alarmă în industria noastră, pentru că tot acest tablou pandemic a avut efecte, atât în plan personal (situații neașteptate, care au dus la anulări de cursuri, îmbolnăviri ale cursanților sau membrilor familiei), cât și economic (tăieri de bugete sau investiții mai precaute). Față de estimările de la începutul anului, rezultatele previzionate până la finalul lunii decembrie sunt cu 10-15% mai mari, pentru că am continuat să adaptăm permanent portofoliul nostru la realitățile curente și am adus în atenția clienților cele mai noi și actuale subiecte de training.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Ceea ce ne-a bucurat și ne-a adus optimism a fost în primul rând faptul că ne-am sudat ca echipă, în ciuda faptului că am colaborat 90% de la distanță. Toate schimbările pe care le-am făcut din mers nu ne-au destabilizat, din contră, ne-au făcut mai puternici și ne-au apropiat. Un alt motiv de satisfacție este și energia cursanților noștri, sesiunile de curs fiind la fel de dinamice și participative și în mediul online.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Mediul privat de afaceri continuă să fie dominat de o lipsă totală de predictibilitate. Criza generată de pandemie a accentuat instabilitatea, au fost multe industrii afectate, dar și companii care au reușit să se reinventeze și să își schimbe modelul de business, reușind chiar să crească.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Au fost acordate o serie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile mici și mijlocii aflate în dificultate.
Pe de altă parte, haosul politic din acest an a accentuat instabilitatea economică, iar un alt aspect deficitar a fost gestionarea cu totul nepotrivită a crizei pandemice și campaniilor de vaccinare, ceea ce a dus la dezastrul din octombrie-noiembrie. Economia a fost grav afectată și de fluctuațiile mari ale cursului de schimb valutar.
Pe de altă parte, aș adăuga faptul că adevărații lideri s-au adaptat chiar și în aceste condiții. Ne bucură faptul că aceștia ne sunt clienți. Ei iau decizii creative și corecte, în beneficiul clienților lor și al companiilor în care lucrează, fără a aștepta ajutoare din afară. Au învățat să fie și mai performanți și productivi ca înainte, s-au preocupat de oamenii lor și de aceea au crescut sau și-au menținut avantajul competitiv, în ciuda triplei crize – sanitare, economice și politice.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Cu siguranță și în 2022 pandemia va fi prezentă în viața noastră, doar că cel mai probabil, am învățat lecția adaptabilității în ultimii 2 ani. Din perspectiva companiilor, provocarea va fi găsirea unui echilibru optim între munca remote și cea de la birou, modelul hibrid fiind cu siguranță unul dominant, așa cum arată și studiile EXEC-EDU. Digitalizarea va ridica de asemenea, provocări, în companiile unde nu s-a investit în acestă direcție. Nu în ultimul rând, companiile vor fi nevoite să găsească soluții pentru a menține starea de bine a angajaților, în condițiile în care pandemia nu mai poate fi considerat un episod punctual, ci o realitate cu impact major asupra sănătății noastre mentale.
Se întrevede de pe acum o creștere a preocupării executivilor pentru un leadership autentic si pentru starea de bine a angajaților, concomitent cu aceea de dezvoltare a unor strategii care să ajute companiile să facă față crizei. Cei mai performanți CEO au în centrul atenției viitorul muncii, dând o importanță din ce în ce mai mare directorilor de resurse umane, de la care așteaptă competențe strategice. Același lucru îl putem spune și despre directorii financiari. Cu alte cuvinte strategia, agilitatea în fața schimbărilor prezente pretutindeni, permanente și exponențiale, managementul oamenilor și grija pentru starea lor de bine, digitalizarea, învățarea continuă vor face diferența între companiile cu avantaj competitiv și cele marginale. Va fi o nevoie permanentă de înnoire a competențelor, mediocritatea va fi aspru pedepsită de mediul concurențial.
Articol publicat în revista Forbes România.
Related Posts
#HRBeyond: Cristina Profeanu (Vego Holdings) – ”Cred că mulți dintre noi trebuie să ne îmbunătățim competențele în comunicare”
HR BEYOND: Cristina Profeanu, HR Manager Vego Holdings 1. Care a fost momentul magic în care ați decis că vă doriți o carieră în HR? Acel moment a fost în 2007 când am fost angajată la GE Money, divizia financiară a lui GENERAL ELECTRIC, în cadrul departamentului HR. Deși eram anul I în cadrul Facultății …
Facilitare…grafică
Facilitarea grafică este practică de a folosi cuvinte & imagini pentru a crea o hartă conceptuală a conversaţiei, înainte, în timpul sau după ce conversaţia a avut loc. Folosirea imaginilor şi cuvintelor pentru a face schimb de idei şi pentru a crea legături, are o istorie îndelungată, începând cu scribii din vechime. Scribii au existat …
Cum arată viitorul și ce competențe dezvoltăm în perioada de criză?
Care sunt competențele viitorului și cum va arăta acest viitor, după ce ne întoarcem la birou? Cu siguranță lumea nu va mai fi la fel, iar modelele de business vor lua forme diferite, pentru fiecare organizație. Cum ne putem pregăti noi, ca lideri de organizaţii sau echipe, pentru a ne dezvolta în această perioadă? Dacă …
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele din cadrul Academiei EXEC-EDU
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele din cadrul Academiei EXEC-EDU: Managementul strategic al resurselor umane Managementul proiectelor Marketing Management Finanțe pentru manageri nefinanțiști Datorită numărului mare de candidați și a calității aplicațiilor, comisia formată din experții EXEC-EDU a decis acordarea mai multor burse, cu o valoare care variază între 50% și 20%. Aceștia …