Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Indicatori de performanta
Trăim într-o lume copleşită de KPI. În corporaţii suntem inundaţi de cifre şi obiective. Cu toate acestea, deşi există sute de indicatori de performanţă, unii sunt redundanţi sau folosiţi în exces, ducând la comportamente neproductive.
Pe parcursul programelor şi proiectelor de consultanţă derulate de experţii EXEC-EDU pentru companii din cele mai variate industrii, au reieşit, de fapt, doar 4 KPI esenţiali care revin în mod repetat în priorităţile managerilor.
Iată de ce aceşti 4 indicatori sunt selectaţi cel mai frecvent atunci când vine vorba de prioritizarea lor
1. Satisfacţia clientului: Este simplu, fără clienţi organizaţia din care provii nu ar exista. Orice organizaţie are ca prioritate principală satisfacţia clientului, indiferent că este vorba despre o afacere sau despre o organizaţie guvernamentală, despre un business generator de profit sau un ONG.
2. Calitatea proceselor interne: Companiile trebuie să se asigure că serviciile şi produsele lor sunt la standardele aşteptate şi că optimizează modul în care ele sunt livrate. Nu contează că lucrezi la Apple, FBI sau într-un centru global de tip “shared service” – indiferent de tipul de organizaţie, există o preocupare constantă că procesele să fie eficientizate la maxim şi să livreze clientului calitatea aşteptată
3. Satisfacţia angajaţilor: Cu toate că inteligenţa artificială şi roboţii care operează cu informaţii complexe au înlocuit în multe situaţii funcţiuni şi roluri în organizaţie, putem spune totuşi că angajaţii sunt cele mai importante resurse ale unei afaceri.
4. Indicii de performanţă financiară: Indicatorii financiari sunt, din nou, importanţi în orice tip de organizaţie. Apple trebuie să se asigure că îşi satisface angajatorii prin creşterea cifrei de afaceri şi profituri sănătoase, FBI trebuie să demonstreze către plătitorii de taxe că oferă valoare pe măsură, în timp ce o funcţiune internă de IT trebuie să se asigure că tine costurile sub control şi realizează economii.
Pornind de la aceşti 4 indicatori, fiecare tip de business poate dezvolta metrici precum EBITDA, Net Promoter Score, margine de profit etc. Aşadar, pornind de la această bază intuitivă, pune la punct sistemul de KPI astfel încât să rămână relevant şi să aibă sens.
Articole similare
4 burse de pană la 600 de euro pentru dezvoltarea competențelor și avansarea în carieră
Step into the Future You – Leadership 360°
Ce e diferit azi? Totul. Într-un context în care dezvoltăm și inspirăm echipe hibride, jonglăm cu presiuni externe care ne afectează nu numai echipele, ci și pe noi, comportamentele care ți-au asigurat succesul până acum, nu îți mai garantează succesul viitor. Dacă ești un lider de succes și îți dorești să te relansezi pe traiectoria …
SONDAJ EXEC-EDU: De ce rămân angajații români în companii?
Primele trei criterii pe baza cărora angajații români decid să rămână pe termen lung în companii sunt stabilitatea locului de muncă, sentimentul că sunt apreciați și o relație foarte bună cu șeful direct, iar pe locul patru se află oportunitatea de a accesa programe de training și specializare finanțate de angajator. În același timp, în …
e-Grow Live Talks – Strategii în epoca schimbărilor 3D
Pe 16 martie, dr. Lavinia Rașcă, unul dintre cei mai apreciați experți în strategie şi antreprenoriat din România, va vorbi despre ce fel de strategii adoptă liderii de succes în epoca schimbărilor 3D. Discuția reprezintă o sesiune concentrată și practică a concluziilor extrase de Lavinia din sutele de ore de cursuri, proiecte de consultanță și …