Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Ghid de supraviețuire în managementul proiectelor
Dincolo de metodologia adoptată, de preocuparea de a aplica corect conceptele „hard”, managementul de proiect nu înseamnă altceva decât lucrul cu oamenii. Învăţăm management de proiect practicând, greşind, îndreptând greşeli, ridicandu‐ne şi mergând mai departe! De aceea, îţi propunem câteva principii simple de supravieturile, aplicabile în realitatea de zi cu zi în orice tip de proiect şi industrie.
1. Statisticile sugerează că majoritatea companiior derulează mai multe proiecte decât pot “duce”. Ca urmare, avem de-a face cu schimbări ale priorităţilor pe măsură ce proiectele încep să aibă probleme şi au nevoie de ajutor “jefuind” alte proiecte, rezultatul final fiind activităţi care încep şi se opresc fără a fi terminate. Unele companii au reuşit să‐şi dubleze productivitatea prin simpla ierarhizare a importanţei proiectelor!
2. Am putea spune că managerul de proiect este acela care facilitează planificarea, execuţia, monitorizarea şi controlul proiectului în aşa fel încât acesta să‐şi atingă obiectivele. Notează cuvântul facilitează – întotdeauna există tentaţia de a planifica de unul singur.
Dacă procedezi aşa, este ca şi cum ţi‐ai lega mâinile şi picioarele înaintea unei curse de alergare. Unul dintre motive este că oamenii sunt foarte puţin entuziasmaţi faţă de un plan la care nu au participat. Ei presupun că estimările pe care le‐ai folosit sunt aproape sigur greşite în ceea ce‐i priveşte şi planul tău e plin de gafe de acest fel. În al doilea rând, nu poţi şti totul despre un proiect complex şi multidisciplinar, aşa că planul ar putea avea multe zone negre.
În ultimă instanţă, obiectivul nostru ca manageri de proiect este acela de a ne asigura că proiectul nostru îşi atinge toate obiectivele.
Aşadar, a doua regulă este aceea că oamenii care vor executa activităţile proiectului trebuie să participe activ la estimarea şi planificarea lor.
3. Formează-ţi o imagine clară asupra speranţelor/aşteptărilor tuturor celor implicaţi în proiect şi încearcă să le îndeplineşti
Este perfect posibil că şi în cazul în care ai gestionat corect proiectul să fii judecat negativ. Acest lucru se întâmpla pentru că diferiţi stakeholders au speranţe sau aşteptări diferite în ceea ce priveşte proiectul şi modul în care a fost condus – inclusiv cât de des ai comunicat cu ei, ce le‐ai comunicat, cum au fost trataţi şi aşa mai departe. Neînţelegerea aşteptărilor/speranţelor sau un management slab al acestora pot crea probleme mari!
4. Fii conştient de realitatea „politică” din organizaţia ta şi creează-ţi alianţe
Îţi place sau nu, orice activitate în cadrul organizaţiei are o implicare „politică”. Mulţi “tehnocraţi” se plâng de politică – vor ca ea să dispară, dar asta nu se va întâmpla. Cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci este să-i faci faţă cât de bine poţi.
5. Spune clar ce vrei înainte de a cere.
Fii extrem de clar în ceea ce îţi doreşti şi cum îl/o poţi obţine. Trecerea prin viaţă cu obiective neclare va face viaţa neclară, atât ca individ, cât şi ca manager de proiect. Aşa cum sugerează matricea Gartner, avem nevoie de o viziune puternică şi de abilitatea de execuţie pentru a deveni manageri de proiect adevăraţi.
La Academia Exec-Edu am pregătit cursuri specializate. Fii la curent cu evenimentele si cursurile noastre și alege-l pe cel care ți se potrivește!
Related Posts
Bunătatea liderilor
de Lavinia Rașcă „Avantajul competitiv al unei companii are la bază o strategie bine aleasă și executată, sub conducerea unui lider performant. Iar liderul este performant dacă este un om bun.” – Michael Porter Căutând pe Google cuvântul leadership, obținem aproape instantaneu mii de rezultate. Primim o mulțime de informații și rețete despre cum să …
Faliment sau creștere?
Lista milionarilor creşte. Averile acestora, de asemenea. Statisticile arată ca sursa principală a acumulării o reprezintă afacerile în domeniul imobiliar. Cât timp vor mai avea acestea un succes atât de mare? Vor mai avea, o vreme. Câţi dintre întreprinzători au acces la ele? Numai o parte a lor, căci alţii nu au dorinţa de a …
Strategic sau operaţional în activitatea unui manager?
Studiu de caz – program organizat de EXEC-EDU pentru o companie din IT&C Ce procent din atribuţiile unui manager reprezintă parte operaţională şi cât reprezintă analiză, decizia proactivă şi generarea de soluţii inovative? Cât timp alocă managerul în înţelegerea profundă a strategiei companiei, a identificării oportunităţilor şi ameninţărilor din piaţă, a evaluării deciziilor care influenţează …
5 motive pentru care să devii expert în Supply Chain Management
Rolul de supply chain manager, director sau expert în achiziţii, spre deosebire de alte funcţii în organizaţie nu pare aparent atât de interesant. Ce provocări şi satisfacţii poate aduce responsabilitatea dificilă de a furniza produsul potrivit, la timpul potrivit, în faţa oamenilor potriviţi, la costul potrivit? Iată cel puţin 5 argumente pentru care, în secolul …