Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Eşti sau vrei să devii trainer? Cum te asiguri că mai “ajungi” la cursanţii tăi?
În prezent, cursanţii sunt în mod constant bombardaţi cu informaţii.
Aceştia primesc, formal şi informal, tone de sfaturi, recomandări şi reguli stricte în vederea creşterii performanţei la locul de muncă. Creierul are o capacitate remarcabilă de a face faţă acestui gen de supraîncărcare, pentru că filtrează cele mai multe informaţii. De fapt, cea mai mare parte a informaţiilor pe care le “învăţam”, nu se sedimentează din primul moment.
Indiferent de cât de bine este construit programul de training, s-ar putea să nu “ajungi” la cursanţii tăi. Asta e vestea proastă. Vestea bună este că sunt metode prin care să te asiguri că aceştia îţi vor recepta mesajul.
Filtrul creierului
Creierul ne este invadat de prea multe informaţii încă cu mult înaintea motoarelor de căutare, dispozitivelor mobile şi al reţelelor sociale. În acest context, el a evoluat pentru a decide în mod selectiv ce să-şi amintească şi ce să ignore. Gândeşte-te la memoria ta ca la un inbox supraîncărcat, iar la acest proces că la un filtru împotriva “spam”-urilor pentru creier. Copleşit de un flux constant de mesaje, acest filtru clasifică aproape în întregime informaţiile pe care le primeşte drept “junk” şi le şterge instant. Doar mesajele importante ajung în interior.
Creierul ia aceste decizii în zecimi de secundă, de nenumărate ori pe parcursul zilei. Aşadar, cum determina el ce tip de informaţii vor trece de filtru?
Trecând dincolo de filtre
De multe ori creierul uman funcţionează la fel ca un filtru spam, având un sistem complex de departajare a conţinutului de valoare de cel nesemnificativ. Psihologii denumesc acest proces “decodare cu sens”. La fel cum un filtru antispam decide ce ajunge în inbox pe baza anumitor criterii (de exemplu dacă un email este trimis de către cineva din lista de contacte), creierul foloseşte indicii de atenţionare dacă un mesaj este important şi merită reţinut.
Cercetătorii studiază încă aceste semnale, însă deja au identificat anumite trăsături care par să fie puternic legate de memorie şi decodare. Dacă reuşeşti să le incluzi în conţinutul unui training, cel mai probabil acesta va ajunge în memoria cursanţilor.
Învăţarea într-un context social
Creierul prioritizează informaţiile primite într-un context social, în special atunci când conţinutul acestora este considerat relevant. Folosirea unor elemente sociale într-un training (dezbateri de grup, role-play-uri, exerciţii în echipă cu oameni de acelaşi nivel) va atenţiona creierul de faptul că acel conţinut este valoros. Omul este o fiinţă socială, iar exploatarea acestei trăsături va contribui la succesul trainingului.
Învăţarea activă
Creierul nostru reacţionează mult mai bine la învăţarea activă, faţă de stilul de “predare” clasic, pasiv. Activităţile practice, “hands on” reprezintă scurtături către o memorare mai bună. Spre exemplu, implică-i pe participanţi în simularea unei situaţii concrete, în loc să le ceri să memoreze paşii, într-un proces.
Conectarea la informaţia cunoscută
Creierul apreciază conţinutul care se leagă deja cu amintirile personale ca fiind mult mai important. Aşadar, conectează informaţia nouă cu concepte deja existente pentru a trece de acest filtru. Pentru a realiza conexiunea, prezintă noile concepte folosind termeni familiari şi leagă informaţia nouă de idei bine-cunoscute. Construieşte folosind baza conceptuală a participanţilor, comparând noile concepte cu experienţele lor anterioare.
Repetiţia
Repetiţia informaţiei în mod regulat ajuta în mod esenţial la imprimarea sa în memorie. Iată de ce e uşor să îţi aminteşti o nouă parolă sau să îţi aminteşti în mod obsesiv o melodie. Dacă o anumită informaţie apare în mod repetat, filtrul creierului o consideră relevantă şi îi permite să intre.
Valorifica puterea repetiţiei readucând în atenţia participanţilor şi întărind asimilarea anumitor concepte cheie, pe parcursul mai multor sesiuni de training consecutive
Nu uita, filtrarea informaţiei este continuă. Ia în considerare includerea acestor semnale în designul training-ului şi vei avea mai puţine şanse ca informaţia importantă să ajungă în folderul de “junk”
Articol realizat de Dave Clemens și aparut în www.trainingindustry.com
Articole similare
Profesionistul care îşi are propria marca
Nimeni, aproape, nu va mai munci, pe viitor, în sensul clasic în care ne-am obişnuit azi. Lumea în care cineva va rămâne agăţat de un singur loc de muncă pentru tot restul vieţii se va sfârşi pentru cei mai mulţi dintre cei care vor citi aceste rânduri. Nu va mai exista un “loc de muncă” …
„Cumpărăm” sau „producem” talente?
Managementul talentelor – încă o prioritate în perioada de criză? Ce alegem – competenţă și inovație sau cost? Termen scurt sau sustenabilitate? Ce modificări trebuie să aibă loc în procesul de angajare pentru a realiza un mai bun echilibru cost – talente? Cum se formează nuclee de angajaţi indispensabili prin talent şi loialitate? Cum se …
Do You Speak Finance?
Fie că iubim sau nu prea cifrele, ele ne dirijează viaţa… iar deciziile de care avem nevoie să ascund în spatele unui fişier Excel…. Afacerile de succes nu se mai pot baza doar pe finanţişti pentru a “traduce” şi interpreta conţinutul rapoartelor financiare sau indicatorii financiari. Avem nevoie cu toţii de un minim de …
Din secretele unui expert în “public speaking”
Prof. dr. Marian Popescu, expert în artele spectacolului şi politici culturale, susţine cursul Vorbirea în public, în cadrul EXEC-EDU. Într-un interviu acordat portalului de afaceri Business24.ro, el a vorbit despre regulile de aur ale succesului unei prezentări publice şi despre greşelile de evitat atunci când vorbim în public. Haideţi întâi să definim ce înseamnă „public”, …