Folosim cookies pentru a-ți oferi o experiență îmbunătățită în site-ul nostru. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Putem fi fericiți la locul de muncă?
Fericirea NU este un sentiment. Dacă fericirea ar fi un sentiment, acest lucru ar fi foarte dezamăgitor. Ar depinde de cum ai dormit noaptea trecută, de ceea ce ai mâncat la micul dejun, dacă șeful a țipat la tine azi de dimineață și alte elemente care nu sunt în controlul nostru. De fapt, emoția pe care o resimțim este doar o evidență a fericirii, precum mirosul unei cafele bune
Arthur Brooks autor de best-seller american, vorbitor public și profesor la Harvard Business School, spune că fericirea presupune trei ingrediente principale de care avem nevoie: bucurie, satisfacție și scop.
Bucuria este despre a face acele lucruri care îți fac plăcere, în compania oamenilor cu care îți face plăcere să îți petreci timpul. Asta creează cele mai memorabile amintiri.
Din acest punct de vedere, social media a fost catastrofală pentru fericire. Parte din motiv este că ne distragem atenția când suntem singuri, cu ceva echivalent cu burgeri și cartofi prăjiți pentru o viață socială. Îți oferă multe calorii și foarte puțină nutriție. Există multă neuroștiință în spatele acestui lucru, dar toată lumea știe că atunci când ești plictisit sau te simți singur și începi să te uiți pe social media, de fapt devii și mai plictisit și mai singur. Acesta este o problemă uriașă, în special pentru tineri.
În al doilea rând este satisfacția. Satisfacția apare atunci când muncești în mod susținut pentru ceva și obții acel lucru, chiar și cand ne referim la aspect minore, cum ar fi să te bucuri, la finalul unei săptămâni dificile, că totul s-a terminat cu bine și te poți relaxa. Este extrem de plăcut să fii recompensat atunci când atingi un obiectiv, chiar și unul mic. Creierul se aprinde ca un pom de Crăciun. Dopamina se eliberează atunci când anticipezi obținerea unei recompense. Totuși, atenție la capcana de a rămâne angrenat în goana permanentă după obținerea unei recompense, alergând mereu după următorul obiectiv, fără să te mai bucuri de reușită. La acest ritm nu poți face față pe termen lung, este epuizant și îți aduce reversul, și anume nefericirea. Așadar, secretul stă în a clarifica foarte bine ceea ce îți dorești. Pentru că adicția pentru succes și workaholismul sunt rețete pentru nefericire.
Nu în ultimul rând, fericirea este și despre scopul pe care îl ai în viață, iar acest lucru, în momente de răscruce, se rezumă la două întrebări: “De ce sunt în viata și pentru ce sunt dispus să mor azi”. Și dacă nu ai răspunsuri, caută-le prin introspecție.
Acestea sunt cele trei lucruri practice la care poți reflecta. „Simt bucurie sau doar plăcere? Îmi gestionez dorințele sau ceea ce este în posesia mea, astfel încât să pot avea satisfacție? Și am suficient sens în viața mea răspunzând la cele două întrebări de mai sus?”
Cum poți aduce aceste trei ingrediente la locul de muncă? Dar în celalalte arii ale vieții tale?
Există câteva mituri care guvernează percepțiile legate de job:
Toate aceste mituri ne sabotează și ne determină să facem alegeri greșite privind locul nostru de muncă. Studiile spun că doar 16% dintre angajați raportează că sunt foarte mulțumiți de munca lor. Și adevărul este că, dacă ești nefericit la muncă, probabil ești nefericit în viață, de vreme ce ne petrecem mare parte a vieții la muncă.
Conform acelorași studii, sunt două lucruri care determină fericirea la locul de muncă și acestea nu sunt titlul, banii, admirația și nici puterea:
Așadar, în calitate de lider, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a obține engagementul oamenilor tăi este să te asiguri că ai un sistem de recunoaștere în care oamenii își câștigă succesul prin merit și realizare personală. Ei știu asta, văd asta, și la fel și prietenii lor. Și de fapt simt că sunt în slujba altor oameni și sunt conectați cu cei pentru care creează valoare.
Scrie-ne aici pentru a discuta mai multe despre o sesiune de Managing Happiness în compania ta.
Articole similare
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele Management 360 și Leadership 360
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele Management 360 și Leadership 360, care iau startul foarte curând: Datorită numărului foarte mare de candidați și a calității aplicațiilor, comisia formată din experții EXEC-EDU a decis acordarea mai multor burse de studiu. Câștigătorii sunt: Raluca Bogdan Mihaela Botezan Anca Ștef Andreea Radu Felicitări câștigătorilor și …
Trebuiau să poarte un nume
Când m-am așezat să scriu acest articol, mi-a venit în minte superba poezie a lui Marin Sorescu și așa am ales titlul. De ce? Pentru că tendințele, problemele și tehnicile de rezolvare a acestora, cunoscute de mult în mediul economic și în societate, primesc noi și noi denumiri. În ultimii ani, ele se cheamă: Great …
Oana Scarlat: ”Prin coaching, te întorci la tine și devii stăpân pe propriile alegeri, congruent cu valorile personale”
1. Ce v-a motivat să deveniţi coach şi cum v-aţi dobândit competenţele şi cunoştinţele în acest domeniu? O viaţă trăită conştient este probabil cea mai mare provocare şi, totodată, cea mai mare oportunitate. Am ajuns la această concluzie târziu, după foarte mulţi ani în care am trăit “pe pilot automat”, străduindu-mă să fac pe plac …
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele din cadrul Academiei EXEC-EDU
EXEC-EDU a desemnat câștigătorii burselor oferite pentru programele din cadrul Academiei EXEC-EDU: Managementul strategic al resurselor umane Managementul proiectelor Marketing Management Finanțe pentru manageri nefinanțiști Datorită numărului mare de candidați și a calității aplicațiilor, comisia formată din experții EXEC-EDU a decis acordarea mai multor burse, cu o valoare care variază între 50% și 20%. Aceștia …