Prin intermediul unei abordări structurate care tratează emoțiile primare pe axa trecut-prezent-viitor participanților le va fi ușor să identifice emoția autentică atât la ei înșiși cât și la cei din jur. Această conștientizare va crește nivelul de simpatie și empatie, generând resurse pentru menținerea și îmbunătățirea relațiilor.
Înțelegând ce nevoie se alfă în spatele fiecărei emoții, participanților le va fi ușor să exploreze variante prin care să ceară ce au nevoie și să negocieze soluții împreună cu cei din jur.
Antrenând capacitatea oamenilor de a fi autentici în relațiile pe care le au cu colegii (și nu numai) modelul ajută la dezvoltarea încrederii și la crearea de echipe eficiente.
Incoporând cercetări din Analiza Tranzacțională, Teoria Grupurilor, teoriile referitoare la dezvoltarea atașamentului la copii dar și descoperirile referitoare la legătura dintre autoreglarea emoțională și stres, modelul Emotional Agility servește la formarea de competențe și nu doar la clarificări și înțelegerea emoțiilor.