Psiho-nutritia | Legatura dintre emotii si felul in care ne alimentam

8

Psihonutritia – legatura dintre emotii si felul in care ne alimentam

 

La prima vedere am fi tentati sa credem ca obezitatea este boala secolului, statisticile aratand ca atat in lume cat si in Romania, mai mult de jumatate din populatie sufera de supraponderalitate si obezitate.

Obezitatea este responsabila de aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului si cancerului, principalele cauze de deces si suferinta, chiar daca sunt persoane ce se confrunta cu acest tip de patologie fara sa fie obeze.

Mai mult, suntem in fata unei cresteri semnificative a ratei depresiilor, anxietatii si a burnoutului din cauza stresului.

Care sunt cauzele? Explicatia data de specialisti: „stilul de viata dezechilibrat”, nu este nici pe departe un cliseu. Dar ce este, de fapt, stilul de viata? Acesta este reprezentat de anumite comportamente ale noastre: cel alimentar, de exercitiu fizic, relationare, gestionarea stresului, gestionarea timpului, odihna, de felul in care respiram si gandim. Toate aceste comportamente sunt strans legate intre ele intr-un echilibru foarte fin si au o influenta majora asupra starii fizice si emotionale. De aceea, este important sa le cunoastem si sa intelegem cum interactioneaza.

Solutia pentru o viata sanatoasa si echilibrata ar fi simpla: „Eat less and exercisess more”, dar intrebarea fireasca este: “De ce majoritatea oamenilor nu reusesc sa faca asta?”

In lumea occidentala, asistam de mai bine de 50 de ani la o adevarata industrie ce genereaza tot felul de diete si moduri de alimentatie, mai mult sau mai putin eficiente pe termen lung, ca sa nu le pomenim pe cele de-a dreptul nocive si aberante. Acelasi lucru se petrece in ceea ce priveste exercitiul fizic, in industria fitnessului. Pe de alta parte, unii nu dau niciun fel de importanta stilului de viata sub pretextul: „nu am timp, este mult mai important sa ma ocup de cariera sau de familie”.

Un stil de viata echilibrat reprezinta de fapt un management corect al comportamentelor pe care le-am mentionat si care te fac sa te simti mai bine si sa fii mai eficient in tot ceea ce faci..

Comportamentul alimentar, corect sau incorect, si exercitiul fizic, pe care-l facem sau nu, sunt de fapt o reflectie a trairilor interioare, adica a componentei psihoemotionale. Doar daca constientizam ceea ce simtim si ceea ce influenteaza ceea ce simtim vom putea face primul pas catre un bun management al comportamentelor si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Tot ceea ce simtim este un proces biochimic generat de corpul nostru, in uma interactiunii cu mediul inconjurator. Intelegerea modului in care corpul nostru interactioneaza cu mediul inconjurator este fundamentala pentru a putea gestiona, influenta si a schimba ceva. Astfel incat, ceea ce facem in fiecare clipa, modul in care gandim, respiram, mancam sau ne miscam influenteaza ceea ce simtim si ne determina comportamentul si ne influentraza astfel rezultatele pe care le obtinem  in tot ceea ce facem.

Cum facem fiecare lucru nu este decat propria responsabilitate si nu exista o reteta universala, dar daca intelegem ceea ce este de facut si integram aceste lucruri in viata noastra intr-un mod placut, vom putea trai o viata mai buna, intr-o stare de bine.

Mai bine nu inseamna mai mult, inseamna ce trebuie, cat trebuie si cand trebuie.

Psihonutritia nu este altceva decat legatura intre comportamentul alimentar si ceea ce simtim. De aceea, constientizarea lucrurilor de imbunatatit si consilierea sunt esentiale in schimbarea si eficientizarea stilului de viata. Sunt convins ca alaturi de medici si specialisti in sanatate, trainerii si coachii au un rol fundamental in schimbarea ce trebuie facuta la nivelul societatii. Aceasta schimbare este posibila doar daca suntem motivati si ghidati intr-un mod placut si eficient.

dr. Ion Niculaescu – medic nutritionist, Managing Partner Metabolic Balance Romania

IMG_1004

 

 

 

 

Cursul de Psihonutritie va avea loc in 28 februarie 2018