Managerii de proiect si saritorii cu parasuta

Manageriii de proiect si saritorii cu parasuta

Photo by Alex Lehner

 

Riscurile exista pretutindeni. De la trecerea strazii, la saltul cu parasuta, riscul este inerent activitatilor noastre. In contextul proiectelor, riscurile sunt evenimentele neplanificate care pot avea un impact (negativ sau pozitiv) asupra succesului lor.

Nu toate riscurile sunt negative, dar aproape toate sunt vazute (si tratate) ca o amenintare.

Riscurile care insotesc activitatile sunt balanta beneficiilor pe care le obtinem atunci cand alegem o activitate anume. Daca un saritor cu parasuta alege sa faca un salt de dragul adrenalinei, al “peisajului” etc. el stie ca exista un risc – acela ca parasuta sa nu se deschida – dar este un risc pe care si-l asuma.

Managerii de proiect, intr-o oarecare masura, seamana cu saritorii cu parasuta. Parasutistii fac antrenamente de durata, isi impacheteaza cu grija parasuta, verifica de mai multe ori tot echipamentul, si, in final, se asigura ca au o parasuta de rezerva “in cazul in care…”.

Managerii de proiect – cei buni – au o abordare similara.

Daca un manager de proiect ajunge sa-si “faca de cap”, poate cauza esecul total al proiectului, cresteri considerabile de costuri, cresterea timpului necesar terminarii, ca sa enumeram doar cateva. Riscurile au de cele mai multe ori conotatii negative, dar asemenea parasutistului, acceptarea unei doze de risc ofera o mare recompensa. Pentru un saritor cu parasuta, riscul este decesul – dar recompensa este o experienta unica. Pentru un PM, riscul poate insemna esecul proiectului, dar recompensa poate fi reducerea duratei sau a costurilor, ca si multe altele.

Managementul riscului este procesul in care PM-ul si grupa de proiect identifica riscurile proiectului, le analizeaza si le clasifica, si determina ce actiuni – daca este cazul – trebuie luate pentru a evita amenintarile. Asociate cu acest proces sunt costurile, duratele si calitatea care vin impreuna cu solutiile la risc. In plus, reactiile la risc sunt analizate pentru riscurile secundare care pot fi generate.

Planificarea managementului riscurilor este despre decizii. PM-ul, grupa de proiect, alti actionari principali sunt implicati in determinarea acestor procese esentiale. Procesul, in sine, este in stransa legatura cu scopul proiectului (Work Breakdown Structure), cu prioritatea proiectului in interiorul organizatiei care il deruleaza si cu livrarile proiectului. Cu alte cuvinte, un proiect simplu cu impact minim nu va avea acelasi nivel de risc ca un proiect prioritar, complex si cu un impact major in companie.

Un articol de Sergiu Rusu, EMBA

 

La Academia Exec-Edu am pregatit cursuri specializate. Fii la curent cu evenimentele si cursurile noastre si alege-l pe cel care ti se potriveste aici!

Aboneaza-te la newsletter