Implementarea IFRS in companii – o masura necesara si urgenta

Incepand cu 2012, potrivit Ministerului Finantelor, companiile listate la bursa trebuie sa realizeze situatiile financiare in conformitate cu cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Trecerea la IFRS reprezinta o provocare majora pentru echipa de contabilitate si poate avea consecinte dintre cele mai neplacute, daca nu este corect planificata. Printre cele mai frecvente erori in urma adoptarii IFRS se numara:

Alocarea incorecta a timpul necesar conversiei la IFRS

Pentru a contracara nesiguranta si ritmul lent de raporare, este necesar un plan de pregatire a personalului din departamentul financiar.

Un management ineficient al schimbarii

Tranziția la IFRS poate aduce modificări enorme activității, afectând: sistemele informatice, raportarea, pregătirea angajatilor, tranzacțiile și tratamentul lor contabil. E putin probabil ca noul sistem va functiona fara o buna coordonare si planificare a acestui proces, realizata de catre managementul de top. Cat despre comunicarea schimbarii, trebuie luati in calcul toti posibilii stakeholderi sau factori implicati, pentru a se evita deciziile arbitrare sau cheltuielile inutile.

Ignorarea complexitatii demersului

Cum majoritatea companiilor din Romania nu au fost expuse la IFRS pana in prezent, iar modificarile legislative pot crea suficiente confuzii, trecerea la noile standarde poate crea multe batai de cap departamentului financiar. Ca urmare, este necesara o investitie in pregatirea echipei de contabilitate, astfel incat, pe termen mediu, intocmirea situatiilor financiare conform IFRS sa aduca beneficii semnificative actionarilor, compensand povara intocmirii acestora.


Valoarea adaugata pentru companii si actionarii lor: IFRS va asigura o baza mult mai buna si mai relevanta pentru fundamentarea deciziilor strategice de management si a celor de a investi in actiunile acestor companii.

Aboneaza-te la newsletter