Eficienta = (maleabilitate) x (curiozitate)*2

„Lucrul cel mai important este sa nu incetezi sa pui intrebari. Curiozitatea are propria ratiune de a exista.”? (Albert Einstein)

 

De multe ori, oamenii se ancoreaza in prezent cu ajutorul retetelor, ai pasilor precisi care arata calea spre reusita (din categoria Zece pasi pentru a obtine succesul in afaceri sau Cele douasprezece reguli de aur pentru a devini un parinte perfect). Exista o nevoie puternica de raspunsuri care se dezvolta in detrimentul maleabilitatii, al flexibilitatii in gasirea unor modalitati alternative, adecvate pentru fiecare persoana in parte.

 

Va propun ca de aceasta data sa privim lucrurile dintr-o perspectiva diferita: uneori, importante nu sunt neaparat raspunsurile pe care le obtinem, ci intrebarile pe care le formulam. In calitate de manageri, este importanta clarificarea situatiei inainte de abordarea solutiilor. Pentru aceasta, Robert Dilts propune un instrument eficace, prin care subliniaza oportunitatea intrebarilor intr-un proces de rezolvare de probleme la nivel organizational. 
Acest model presupune parcurgerea a sase niveluri, dupa cum urmeaza:

 

Nivelul 1: Mediul – Ce se intampla?

In acest context, este esentiala colectarea informatiilor obiective legate de ceea ce se intampla in jur, de mediul de lucru propriu-zis.

 

Nivelul 2: Comportamentul – Ce anume fac?

La acest nivel, este importanta identificarea reactiilor individului. Cu alte cuvinte, ne intereseaza sa aflam in ce fel contribuie persoana la mentinerea unei stari de fapt neproductiv.

 

Nivelul 3: Abilitatile – Ce pot sa fac?

Dupa constientizarea comportamentului, ne confruntam cu dorinta de a descoperi in ce masura persoana dispune de un set de strategii eficiente sau care este punctul in care aceste strategii incep sa dea gres, ori pot fi inlocuite cu altele mai eficace.

 

Nivelul 4: Convingerile – De ce fac ceea ce fac?

De cele mai multe ori, la baza unor comportamente se afla diferite convingeri pe care oamenii le au despre sine, despre ceilalti sau despre lume si viata. Nu intotdeauna aceste convingeri sunt in acord cu realitatea, ci se intampla chiar in unele situatii ca ele sa o redea intr-o maniera deformata. De aceea, identificarea si modelarea lor reprezinta un aspect important.

 

Nivelul 5: Identitatea – Cine sunt eu?

Acest nivel are legatura cu felul in care oamenii se privesc pe ei insisi, cu rolurile pe care si le definesc. Se intampla ca acestea sa nu fie uneori in acord cu pozitia pe care ei o ocupa in cadrul echipei de lucru. Astfel, clarificarea si delimitarea adecvata a rolurilor reprezinta o etapa cheie in solutionarea problemelor.

 

Nivelul 6: Sensul – Pentru ce fac ceea ce fac?

Aceasta intrebare este una care vizeaza dezvoltarea individului si contribuie la o mai buna configurare a activitatilor sale. In acest mod, deciziile din prezent nu raman simple reactii, ci capata o semnificatie intr-un sistem, ele devin verigi care leaga actiunile anterioare si le pregatesc pe cele ce vor urma. Rezultatul este o mai buna coerenta in plan managerial.
Revenind la discutia initiala despre retete, considerati directiile de mai sus drept sugestii ce merita explorate. Adaugati ingredientul curiozitatii in tot ceea ce faceti, impreuna cu certitudinea ca singura intrebare inadecvata este aceea pe care nu o adresati niciodata.

 

Autor: Diana Deaconu, Psihoterapeut
Diana este cea mai recenta si cea mai tanara colaboratoare EXEC-EDU, cu expertiza in analiza tranzactionala

Aboneaza-te la newsletter