De ce iubim Process Communication Model®

personality-profile-report-process-communication-model-2-638

In anii ’70, Dr. Kahler, pe atunci la Universitatea Purdue, a facut niste descoperiri remarcabile.

El a observat ca in spatele oricarui demers de comunicare exista anumite tipare de vorbire – secvente previzibile pe baza carora oamenii interactioneaza unii cu altii.

Dr. Kahler a descoperit ca, fiind atent la acest tipare, interactiunile pot fi urmarite secunda cu secunda, pentru a identifica daca sunt sau nu productive.

O alta descoperire a fost ca aceste tipare sunt si mai usor de detectat in conditii de stres. Mai mult decat atat, ca fiecare comportament negativ in situatii de stres poate fi asociat cu un tipar de vorbire. Cu alte cuvinte, doar ascultand pe cineva cum vorbeste, el putea anticipa cum s-ar comporta sub stres. Cercetari ulterioare au mai aratat ca fiecare dintre aceste tipare de gandire sau comportament este corelat cu unul dintre cele sase tipuri de personalitate.

Dr. Kahler a agregat toate aceste descoperiri intr-un model de diagnoza psihologica rapida, denumit „Miniscript.” Cu ajutorul acestuia, un psihiatru sau un psiholog putea identifica stilurile preferate de comunicare ale pacientilor sau prezice comportamentele negative, doar urmarindu-le alegerile de limbaj. De asemenea, puteau imbunatati comunicarea si chiar reduce in mod semnificativ perioada de tratament.

Pentru toate aceste descoperiri, Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala i-a oferit Dr-ului Kahler in anul 1977 premiul Eric Berne Memorial Scientific Award, cea mai inalta distinctie pentru descoperiri in domeniul psihologiei.

In 1978, Dr. Terry McGuire, psihiatrul NASA il invita pe Dr. Kahler sa demonstreze eficienta modelului in procesul de selectie al astronautilor. Dupa ce a comparat concluziile lui Kahler despre mai multi candidati, Dr. McGuire il angajeaza pe Dr. Kahler in NASA, constatand ca, in doar 10 minute de analiza, Kahler afla mult mai multe despre un candidat fata de un interviu psihologic standard, de cateva ore. Acesta a fost doar inceputul unei relatii de lunga durata cu NASA (1978-96), timp in care Dr. Kahler l-a sprijinit pe Dr. McGuire in a include modelul in selectia evaluarea, dezvoltarea si managementul astronautilor.

Cercetari ulterioare au aratat si faptul ca, desi avem o personalitate de “baza” care nu se modifica de-a lungul timpului, structura noastra contine toate cele sase tipare, care pot fi ierarhizate diferit si au, fiecare, o anumita pondere. S-a mai demonstrat si faptul ca fiecare din cele sase tipare de personalitate:

• percepe lumea in mod diferit

• prefera un stil sau canal de comunicare specific

• are puncte forte unice

• prefera un anumit stil de management

• are nevoi psihologice sau motivationale specifice

• are un tipar consecvent si predictibil de comportament in situatii de stres

Dr. Kahler a dezvoltat, pe baza descoperirilor sale, Personality Pattern Inventory – o evaluare validata din punct de vedere statistic, care identifica structura exacta a personalitatii unui individ.

Ca rezultat al muncii sale la NASA si a premiului Berne, la solicitarea unor lideri marcanti de business, dr. Kahler si-a transpus conceptele in modelul Process Communication® – un assement de personalitate adaptat zonei de business, cu multiple valente.

Pana in prezent, metodologia Process Communication Model are in spate 40 de ani de cercetare si rafinare, iar validarea sa a fost realizata cu peste 1.000.000 de profile lucrate. PCM este folosit la nivel global in organizatii ca o metodologie complexa, dar usor de pus in practica, cu aplicabilitati multiple, printre care autocunoastere, dezvoltarea echipelor, comunicare si relationare, negociere, vanzari, rezolvarea conflictelor, coaching si psihoterapie.
Adeptii modelului sunt de gasit in topul Fortune 500 CEOs, in randul politicienilor marcanti sau a unor performeri de renume din intreaga lume. Dr. Kahler a fost unul dintre oamenii de incredere ai lui Bill Clinton, actionand ca si consultant in campaniile prezidentiale. Taibi Kahler este un geniu. Stie mai multe despre dinamica personalitatii decat oricine altcineva, afirma Bill Clinton.

Descopera si tu aceasta metodologie si invata sa sa identifici cele sase tipuri de personalitate descrise de Taibi Kahler, pentru a comunica adecvat cu fiecare dintre ele.

Vei fi in stare:

• sa te faci inteles chiar si de oamenii cu personalitati diferite de a ta

• sa-ti motivezi mai bine colegii (pentru ca vei sti care sunt adevaratele lor nevoi)

• sa-ti multumesti cu mai multa usurinta seful

• sa-ti explorezi punctele tari ale personalitatii tale si sa le dezvolti

• sa-ti identifici tiparele comportamentele distructive si sa tratezi cauza acestora

• sa prevezi si sa previi comportamentele distructive ale altora

Vei fi o persoana mai placuta de ceilalti si vei deveni cu timpul un fin observator si evaluator al oamenilor.

Afla mai multe