Ce este „Executive Presence”? Te defineste ? Se poate construi ?

executive presence

Ce reprezinta „executive presence”? O combinatie intre carisma, prestanta (denumita plastic sub termenul de „gravitas” in limba engleza) si o tenta de inefabil – trasaturi care, in aparenta sunt innascute pentru un lider.
Executive Presence este o arta iluzorie, stapanita de acei lideri care, atunci cand intra in camera, se fac remarcati, atragand toate privirile, impunand prin simpla prezenta. Acel factor „WOW” usor de identificat, insa greu de definit ce scoate in evidenta liderii de succes.

Spunem, iluzorie, pentru ca nu tine de talent, si nici de competenta. Marile companii si institutii ale lumii si-au pus aceasta intrebare: De ce esueaza foarte multi oameni competenti ?

Pornind de la aceasta dilema, organizatii precum American Express, Deutche Bank, Ernst & Young, Goldman Sachs, Moody’s Foundation si multi altii au sponsorizat un studiu foarte amplu condus de Center for Talent Innovation din New York – o bine-cunoscuta companie de cercetare. Raspunsul a fost „Executive Presence”.

Conform studiului, 268 de manageri de top au declarat ca “executive presence” este unul dintre cele mai importante componente necesare pentru a promova.  Rezultatele spun ca „positive executive presence” se refera la felul in care esti perceput de ceilalti: o persoana puternica, directa, convingatoare, sigura pe sine, care comunica clar, concis si onest cu ceilalti.

Aspectul si stilul vestimentar sunt importante in mai mica masura, insa repondentii sustin ca gafele de proportii in felul in care te imbraci pot avea un aport hotarator. Mai mult de 3/4 din cei intervievati afirma ca un stil vestimentar nepotrivit poate influenta major perceptia celorlalti, iar in cazul femeilor 73% dintre repondenti afirma ca hainele prea stramte sau provocatoare nu au un impact pozitiv in acest context.

Vestea buna este ca toate acestea se pot invata, asa cum afirma consultanti si specialisti de top.

 

Fie ca faci parte din managementul executiv, ca lucrezi in vanzari sau esti de curand intr-o pozitie de management sau coordonare, imaginea personala este esentiala si prima impresie conteaza in relationarea cu ceilalti. Felul in care esti perceput(a) devine din ce in ce mai important cu cat viteza cu care se iau deciziile creste, intr-o perioada in care suntem asaltati la fiecare pas de tot mai multe informatii.

Te asteptam in 31 martie sa iei parte la un eveniment unic in Romania Positive Executive Presence, sustinut de Laurel Herman, Fondator & CEO Positive Presence, Londra

Aboneaza-te la newsletter