Ghid de supravietuire in managementul proiectelor

Dincolo de metodologia adoptata, de preocuparea de a aplica corect conceptele „hard”, managementul de proiect nu inseamna altceva decat lucrul cu oamenii. Invatam management de proiect practicand, gresind, indreptand greseli, ridicandu‐ne si mergand mai departe!  De aceea, iti propunem cateva principii simple de supravieturile, aplicabile in realitatea de zi cu zi in orice tip de proiect si industrie:

1. Statisticile sugereaza ca majoritatea companiior deruleaza mai multe proiecte decat pot “duce”. Ca urmare, avem de a face cu schimbari ale prioritatilor pe masura ce proiectele incep sa aiba probleme si au nevoie de ajutor “jefuind” alte proiecte, rezultatul final fiind activitati care incep si se opresc fara a fi terminate. Unele companii au reusit sa‐si dubleze productivitatea prin simpla ierarhizare a importantei proiectelor!

2. Am putea spune ca managerul de proiect este acela care  faciliteaza planificarea, executia, monitorizarea si controlul proiectului in asa fel incat acesta sa‐si atinga obiectivele. Noteaza cuvantul faciliteaza – intotdeauna exista tentatia de a planifica de unul singur.

Daca procedezi asa, este ca si cum ti‐ai lega mainile si picioarele inaintea unei curse de alergare. Sunt doua motive: oamenii sunt foarte putin entuziasmati fata de un plan la care nu au participat. Ei presupun ca estimarile pe care le‐ai folosit sunt aproape sigur gresite in ceea ce‐i priveste si planul tau e plin de gafe de acest fel. In al doilea rand, nu poti sti totul despre un proiect complex si multidisciplinar, asa ca planul ar putea avea multe zone negre.

In ultima instanta, obiectivul nostru ca manageri de proiect este acela de a ne asigura ca proiectul nostru isi atinge toate obiectivele.

Asadar, a doua regula este aceea ca oamenii care vor executa activitatile proiectului trebuie sa participe activ la estimarea si planificarea lor.

3. Formeaza-ti o imagine clara asupra sperantelor/asteptarilor tuturor celor implicati in proiect si incearca sa le indeplinesti

 

Afla mai multe detalii despre cursul intensiv de Managementul proiectelor!

Acest program poate fi livrat si personalizat, pentru echipe din cadrul aceleiasi companii.

Aboneaza-te la newsletter