Care sunt beneficiile organizarii unui Assessment Center?

Centrul de evaluare este unul din instrumentele cele mai potrivite folosite in recrutare si selectie, atat pentru candidatii interni, cat si pentru cei externi, care completeaza procesul de recrutare minimizand plasarile gresite ale candidatilor si costurile ulterioare ce decurg din acestea. Mai mult decat atat, pregatirea unui centru de evaluare sporeste atentia asupra cerintelor legate de profilul cautat si, in acelasi timp, creeaza un benchmark transparent si universal in ceea ce priveste competentele si decizia legata de cariera.

Toate partile implicate intr-un centru de evaluare – candidati, observatori, organizatie – au propriul beneficiu pornind de la momentul pregatirii si pana la momentul finalizarii.

Candidatii isi pot demonstra, in cadrul derularii centrului de evaluare, aptitudinile, deprinderile, cunostintele si talentul. Interactiunea directa cu ceilalti participanti (pe parcursul derularii) ii ajuta sa se autoevalueze intr-un mod foarte realist. Activitatile si simularile din timpul centrului de evaluare sunt corelate cu responsabilitatile si pozitia.

Candidatii vor obtine in acelasi timp o intelegere a cerintelor ce ar trebui indeplinite pentru ocuparea unei pozitii superioare (ierarhic). Ei au posibilitatea de a-si corecta propria imagine prin intermediul feedback-urilor diferentiate primite ulterior. In mod normal, candidatii sunt observati de catre executivi (superiori) care au experienta confruntarilor cu situatiile prezentate, cunosc parametrii prin care se pot masura rezultatele asteptate care li se aplica si lor.

Avand in vedere intensitatea procesului de observare sistematica a candidatilor, urmat de evaluare si feedback, propuneri de masuri, executivii in calitate de observatori isi dezvolta competentele prin intermediul asa zisei strategii “invat prin ceea ce fac”, corespunzatoare nivelului lor ierarhic.

Organizatia isi creeaza/consolideaza o cultura organizationala bazata pe transparenta si obiectivitate, devenind in acelasi timp un mediu atractiv pentru piata muncii dar si unul competitiv pentru angajatii din interior, marindu-si concomitent gradul de retentie al personalului.

Vezi mai multe despre cursul de Assessment center!

Acest program poate fi livrat si personalizat, pentru compania pe care o reprezinti.

Aboneaza-te la newsletter