De ce tipuri de personalitate ai nevoie in echipa ta ?

personality-profile-report-process-communication-model-2-638

Povestea de succes a recrutarii astronautilor la NASA

Procesul de selectie a unui astronaut nu este o sarcina usoara. Persoanele care selecteaza astronautii ii aleg pe cei mai buni dintre cei mai buni. Mai multi factori, precum cooperarea, precizia si meticulozitatea sunt luati in considerare in selectie – pentru ca ei sa fie capabili sa gestioneze situatii de stres si presiune accentuate.

In 1977 modelul Process Communication Model este testat pentru prima oara la NASA. Dr. Terry McGuire, seful psihiatrilor din cadrul NASA, responsabil de selectia candidatilor, l-a invitat pe Dr. Taibi Kahler sa ia parte la interviuri. Sarcina sa era sa observe totul, asezat in coltul camerei in care avea loc acest proces.

Taibi urma sa foloseasca metodologia Process Communication Model. El era capabil sa determine cu usurinta caracteristicile de baza ale personalitatii acestora, punctele forte si punctele vulnerabile.

De asemenea, el a observat tipare lingvistice, modul in care candidatii vorbesc despre ei insisi, despre realizarile lor, despre lucrurile care conteaza pentru ei etc. in acelasi timp, insa, Taibi a acordat atentie semnalelor non-verbale, cum ar fi pozitia in care stateau asezati, expresiile faciale, gesturile si miscarile inconstiente.


10 minute de profilare folosind PCM echivalau cu cateva ore de profilare traditionala

Dupa compararea notitelor intocmite cu privire la candidati, s-a descoperit faptul ca dupa doar 10 minute, abordarea Dr-ului Kahler a dezvaluit cel putin la fel de multe despre un candidat, precum un interviu psihologic standard care dura cateva ore. Dr. McGuire a fost fascinat de rezultate si a decis sa il invite pe Dr. Kahler sa faca parte din echipa NASA si sa utilizeze metodologia PCM in selectiile viitoare.


Dupa catva ani, un tip de personalitate iese in evidenta

Dupa multi ani de aplicare a PCM, datele au aratat ca un tip de personalitate, in special, se regaseste intr-un procent mai mare in randul astronautilor, fata de populatie, in general. Tipul de personalitate Persister are cele mai mari sanse de a reusi in procesul de selectie a astronautilor. Spre exemplu, in anii 1984, 1985 si 1987, in cadrul ciclului de selectie, 71% dintre cei selectati aveau tipul de personalitate de baza Persister. Ei sunt predominanti in randul astronautilor datorita determinarii lor de a fi perfectionisti, dedicati si tenace.

Fiecare tip de personalitate are punctele lui forte

De vreme ce Persisterii nu manifesta multe emotii si inteleg cu dificultate sensibilitatea altor oameni, ei tind sa se inteleaga bine cu Thinkerii, care sunt persoane logice si rationale, asemanatori cu ei. Acest lucru este important, in special pentru ca Thinkerii sunt al doilea cel mai intalnit tip de personalitate printre astronauti. Statisticile arata faptul ca Persisterii si Thinkerii reprezinta 93% din numarul total de astronauti.

Interesant este faptul ca Promoterii sunt rareori selectati pentru acest job. Doar 1% dintre candidatii care aplica pentru pozitia de astronaut au tipul de personalitate de baza Promoter. Din pricina informalitatii, impulsivitatii, dinamismului si potentialei iresponsabilitati in situatii de stres, ei reprezinta un tip de personalitate periculos pentru un astronaut.

Mai tarziu, s-a descoperit faptul ca pentru o buna cooperare pe termen lung, trebuie sa existe armonie in relatii si de aceea s-a acordat o atentie speciala Harmonizerilor, care sunt capabili sa mentina o atmosfera placuta, fiind un tip de personalitate mai orientat catre oameni, in comparatie cu celelalte tipuri.

Ca si in cazul Promoterilor, Rebelii sunt rareori selectati pentru a fi astronauti, deoarece ei tind sa fie foarte energici si spontani. Sunt predispusi sa intre in conflicte si tind sa evite responsabilitatea cand se afla in situatii de stres. Sally Ride este unul dintre putinii astronauti care au acest tip de personalitate.

Avand in vedere ca Imaginerii sunt caracterizati de creativitate, imaginatie si timiditate, acest tip de personalitate este inexistent la NASA.

Aplicarea modelului PCM® a ajutat NASA si in imbunatatirea cooperarii intre membrii echipelor, in motivarea lor, in managementul acestora.

 


Tu de ce tipuri de personalitate ai nevoie in echipa ta, cum le „citesti” personalitatea si cum ii mentii motivati ?

Vezi mai multe despre acest model fascinant si util si vino la cursul din 19-21 iulie !